ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

МОСКВА

ПОЈАВЉИВАЊЕ председника Русије Владимира Путина пред ТВ камерама у понедељак у Санкт Петербургу, где се срео са председником Киргизије Алмазбеком Атамбајевом тешко да ће зауставити медијску поплаву разних трачева и измишљотина у западним медијима о њему. Не би било чудно да неки западни таблоид данас напише да је у понедељак у Санкт Петербургу био не Путин већ - Путинов двојник! Циљ медијског цунамија лажи је покушај да се још више "уздрма" Путин и рашири прича о томе како он дефинитивно мора да оде из Кремља.

Само наивни су поверовали у писаније западних медији који су се тобоже забринули за здравље председника Русије јер се он минулих дана није појављивао у јавности. Неки листови на западу су писали да га нема од 5. марта не верујући у веродостојност снимка који је у петак приказан на руској ТВ на којем се види Путин и председник Врховног суда Вјачеслав Лебедев у Подмосковљу у председничкој радној резиденцији у Новом Огорјову.

Због тога је Путин у понедељак, после разговора са председником Киргизије у Санкт Петербургу, иронично изјавио: "Без гласина би живот био досадан".

Повод да се поново пише о Путиновом здрављу био је одлагање састанка у Алма Ати, на којем је Путин требало да се сретне са домаћином председником Казахстана Нурсултаном Назарбајевом и председником Белорусије Александром Лукашенком. Иако је Путинов портпарол Дмитриј Песков демантовао гласине о председниковој болести, западни медији су наставили да траже Путина, али све са жељом да га никада не нађу! Ако се зна каква се медијска кампања води на Западу са циљем демонизације Путина, онда је јасно у којој су функцији написи о његовом лошем здрављу. Форсирање прича о лошем Путиновом здрављу има и још један циљ - да се рашири став да је његово време прошло и да треба да му се тражи наследник.

Први пут су интензивније почеле да се шире гласине о проблемима са здрављем руског лидера још 2009. године. Није тајна да Путин повремено има проблеме са боловима у леђима јер му је оштећен један диск, па је 2012. Ројтерс чак најавио како ће Путин због тог проблема морати на операцију.

Највећа глупост која је ових дана била објављена је да је Путин отпутовао тајно у Швајцарску, где му је, по тој верзији, гимнастичарка и бивша парламентарка Алина Кабајева родила и трећег сина.

Гласине око политичара нису творевина нашег доба. Тако Александра Архипова, старији научни сарадник из групе која се бави изучавањем народног фолклора, каже да су и 1937. колале гласине да се Стаљин после смрти супруге оженио знатно млађом и лепшом женом.

- То што се око Путина испредају разне приче није ништа ново, већ је уобичајена појава у историји. Годинама су се шириле разне приче о томе да постоји неки други Путин. Кад је био рат у Грузији, ширили су гласине како му је мајка заправо Грузинка - каже Архипова. - Они који га здушно подржавају такође су се бавили измишљањем прича о њему, па је тако кружила прича да је у време пада Берлинског зида Путин са гранатом у рукама штитио совјетску амбасаду у Берлину, иако је у то време радио у Дрездену.

Како год било, на Западу воле да измишљају гласине о Путину. Од здравствених проблема до тајних женидби. Није ни чудно што се Путинов портпарол очигледно уморио од демантија свих глупости и да је изјавио како више не жели да одговара на питања новинара о гласинама јер "бесмислено је да се одговара на свакакве измишљотине".

ПРИВАТНИ ЖИВОТ

НАЈВИШЕ је гласина увек било око Путиновог приватног живота. Пуно текстова је својевремено говорило како је његова некадашња супруга Људмила још пре развода отишла у манастир, па је чак и Руска православна црква морала да то демантује. Таблоиди су писали да је "пеглао" боре на лицу, користио "ботокс"... А чињеница је да руски председник свакодневно плива и да води рачуна о физичкој кондицији. У јелу је умерен, ретко попије криглу пива.