НАЦИОНАЛНИ фронт" на чијем челу се налази Марин Ле Пен практично је већ постала водећа странка у Француској. Последње истраживање јавног мњења показало је да би на предстојећим изборима за француске департмане, који ће се одржати крајем овог месеца, "фронтовци" добили највише гласова. Ако се томе придода и најбољи скор на последњем гласању за Европски парламент, дилеме, практично, више нема.

Истраживања Националном фронту тренутно дају између 29 и 33 одсто гласова. На другом месту је десничарска странка Николе Саркозија УМП с 27 до 29 одсто, и то у коалицији с центристима, док је тек на трећем месту владајућа Социјалистичка партија с 19 до 23 одсто. Успон странке Марин Ле Пен је лако измерити. На кантоналним изборима пре четири године сакупили су 15 одсто, на европским изборима прошле године 25 процената, а сада им се смеши још бољи резултат.

После свега, питање је само када ће и како Марин Ле Пен успети да наплати овај успех и преузме власт у земљи. То неће ићи нимало лако, јер су "фронтовци" и даље на непожељној листи за било какве коалиције, иако се и ту ствари лагано мењају. А тешко ће моћи сами да владају, због традиционалног бирачког тела које се, ипак, не одриче класичног републиканског наслеђа.

Главни задатак Марин Ле Пен у предстојећем периоду биће како да обезбеди прихватљивост за друге таборе. Када је левица у питању, она је већ изашла као победник с крајњим крилом ове формације. Незадовољни радници много више данас гласају за Национални фронт него за комунисте и остале радикалне левичарске покрете. Када се ради о класичној десници, ту се више разрађује теза о могућој коалицији. Ипак, биће јој потребно још много напора да реорганизује цео десничарски блок и у њему се наметне као могући лидер.

Већ сада назиру се контуре очекиваних резултата на председничким изборима 2017. године, где многи Марин Ле Пен виде као победника у првом кругу, мада је гласање још далеко. Зато се потенцијални кандидати класичне деснице и левице већ практично "туку" за друго место, које би, аутоматски, по систему бојкота "фронтоваца" у другом кругу, могло да их доведе до Јелисеја.

Иако то отворено не признаје, Марин Ле Пен не дозвољава свом оцу, почасном председнику странке, да утиче на политику са својим преживелим идејама које су вређале расна, верска и друга осећања. Уосталом, зато је ауторитативна Марин Ле Пен крајем прошле године на партијском конгресу изабрана са сто одсто гласова!

Многи, заправо, Национални фронт виде као неку врсту француске Сиризе, али здесна. Председници ове странке само саветују да се, као Ципрас, полако огради од идеје изласка из евра, чиме би, мисле многи, широм отворила врата свог највећег политичког успеха.


ПРОМЕЊЕН ИМИЏ ПАРТИЈЕ

ПАРАЛЕЛНО са спољним деловањем, Марин Ле Пен води и активну борбу за мирење различитих струја унутар странке. Променила је имиџ партије, скинула с дневног реда све теме које су стварале нелагодности око расних и верских припадности. Данас није ништа необично да за НФ гласају муслимани, црнци, Арапи. Такође, један од њених првих помоћника је хомосексуалац.