Погубљен кинески бизнисмен

Taнјуг

09. 02. 2015. у 11:05

Погубљен кинески бизнисмен

Илустрација

Бивши први човек сечуанске рударске компаније "Ханлонг Група" Лиу Хан, кога је Форбс сместио на 148. место најбогатијих бизнисмена у Кини, погубљен је због "вођења криминала и убиства у мафијашком стилу"

ПЕКИНГ - Богат и врло утицајан, бивши први човек сечуанске рударске компаније "Ханлонг Група" Лиу Хан, кога је Форбс 2012. године сместио на 148. место најбогатијих бизнисмена у Кини, погубљен је због "вођења криминала и убиства у мафијашком стилу", јавили су данас кинески државни медији.

Лиу је осуђен на смрт у мају прошле године када су он и његов брат Лиу Вен, како се сматра, "долијали" због веза са бившим кинеским министром безбедности Жоу Јонгкангом, који се нашао у средишту једног од највећих корупцијих скандала у Кини и против кога се тренутно води истрага.

Компанија "Ханлонг Група" је главни приватни конгломерат са седиштем у јужној кинеској покрајини Сечуан, у који је укључено више индустрија из сектора рударства, телекомуникација и хемијске производње.

Кинеска агенција Синхуа наводи да је Лиу "гајио односе са владиним званичницама, у које се и упустио" и да је незаконито монополисао коцкарску забаву у Гуангхан ситију у провинцији Сечуан.

Истовремено се оптужује за "тиранизацију локалног становништва и озбиљну повреду локалне економије и друштвеног поретка", наводи британски ББЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

kurta

09.02.2015. 15:02

Kamo sreće da se i u Srbiji uvede smrtna kazna za pronevere i pljačke Srbije. Odavno bi živeli život dostojan čoveka. Možda bi danas Srbija bila vlasništvo sopstvenog naroda a ne vlasništvo pokvarenih tajkuna i političara. Istinski gledano svi oni su nama smrtni neprijatelji kojih treba da se oslobodimo. Naravno da govorim o onima koji su zaista krali i radili u sopstvenom interesu na štetu ovog naroda.