Аустрија узима Хитлерову кућу?

Ивана Станојевић

18. 01. 2015. у 15:12

Здање у пограничном градићу којем је вођа Трећег рајха рођен и провео рано детињство ускоро може да се нађе под капом државе. Влада у Бечу хоће да стане на пут експлозији неонацистичког туризма

Аустрија узима Хитлерову кућу?

ЗДАЊЕ у пограничном аустријском градићу, у ком је рођен Адолф Хитлер, нашло се по ко зна који пут на новинским ступцима. Овај објекат никако да добије трајну намену, а последње три године зврји потпун празан. Оно што, међутим, прави највећи проблем је чињеница да кућа у месташцету Браунау (предграђе Салцбурга) привлачи растући број неонациста који је доживљавају као храм своје идеологије. Експлозија необичног туризма, управо је разлог због ког влада у Бечу сада разматра могућност експропријације овог ренесансног здања.

Портпарол министарства унутрашњих послова Карл-Хајнц Грундбок каже да се само чека стручно мишљење о експропријацији. Из овог министарства поручују да је насилно присвајање куће "последња опција" - уколико власник, а аустријске власти одбијају да обелодане идентитет жене која данас важи за власницу, и даље буде одбијао да је прода.

У време Хитера, у приземљу куће била је кафана, а два горња спрата поседовала је породица Дафнер. Године 1912. кућа постаје власништво породице Помер. После припајања Аустрије Трећем рајху, Мартин Борман, десна рука Хитлеровог заменика Рудолфа Хеса, купује кућу по астрономској цени која вишеструко надмашује њену реалну вредност и отвара у њој нацистички културни центар. После рата, кућа је враћена породици Помер.

Град Браунау поставио је, 1989. године, поводом Хитлеровог стотог рођендана, обележје у облику масивног каменог блока, који симболизује "отпор рату и фашизму". Камен грубе површине, потиче из бившег концентрационог логора Маутхаузен. Њиме је управа града хтела да се дистанцира од нацизма. На каменом блоку, својеврсном антифашистичком симболу, исписано је: "За мир, слободу и демократију. Никада више фашизам. Милиони мртвих опомињу."

КУПОВИНА ЗБОГ РУШЕЊА

После својих различитих "живота" кућа која је била и кафана, културни центар, књижара, школа, банка, радионица за ментално заостале, нашла се на листи за рушење. Пре две године, наиме, извесни Франц Клинцевич, контроверзни руски бизнисмен, нудио је два милиона евра да је купи и - минира. Клинцевич је тада добио и подршку посланика комунистичке странке у Думи, Вадима Соловјева који је светској јавности поручио да "све што има везе са фашизмом мора да нестане са лица земље". План ових Руса је унапред био осуђен на пропаст, будући да су у Аустрији здања из доба ренесансе заштићена законом.

Министарство унутрашњих послова годинама је унајмљивало простор да би спречило његову злоупотребу у идеолошке или било које друге сврхе, па га је онда давало на коришћење разноразним добротворним организацијама. Локални званичници наводе да је власница куће, крајем прошле године, забранила усељење нове добротворне организације, јер се противила реновирању, које би у том случају било неопходно.

ПОДРШКА

Мајслингер сматра да и поред свега, здање ипак треба да буде "достојанствени споменик". За своје идеје, нашао је филмског продуцента јеврејског порекла, Бранка Лустига, човека који је у бараци број 24 логора Аушвиц преживео Холокауст, а током своје филмске каријере освојио Оскар за продукцију филма "Шиндлерова листа".

- Заиста смо се потрудили да нађемо решење - каже Хари Бухмајер, члан градске управе. - Али изгледа да госпођа није била заинтересована за сарадњу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

sreto

18.01.2015. 16:24

Po Austriji kruzi vest, da ce Kolinda tu kucu da otkupi i napravi Konzulat !!!