ПРАГ - Скуп "Европо, пробуди се!", почео је у центру Прага, где се до сада окупило неколико стотина људи, како би, после терористичких напада у Француској, изразили своје неслагање с исламом.

Протесту, којем се до сад, према процени полиције, прикључило око 400 људи, придружило се и више јавних личности, пренели су чешки медији, подсећајући да су слични антиисламски протести последњих дана одржани и у околним земљама.

Демонстранти носе транспаренте с натписима "Европо, пробуди се!" и "Ислам је зло!", а неколико њихових противника окупило се у непосредној близини, с натписом "Хоћу ислам у ЧР".

Протест је почео узвиком "Нећемо ислам у Чешкој!", интонирањем чешке химне и минутом ћутања за жртве париских напада, пренео је иднес.цз.

"Не видим у овоме ксенофобију нити фашизам, већ су се овде окупили људи који воле слободу", рекао је, праћен аплаузом, један од организатора скупа, Мартин Конвичка.

Уз поруку да ислам представља терор, он је рекао и да, према његовом мишљењу, "владе и медији лажу, тврдећи да су терористи некакви лоши муслимани".

Конвичка је пророка Мухамеда назвао "садистицким психопатом" и упозорио на "слепу исламску послушност".

Током скупа дошло је и до првог сукоба, у којем је интервенисала полиција. После говора Конвичке, група присталица ислама узвикивала је да проблем није ислам, већ мржња, а један од демонстраната је затим почео да им цепа транпаренте.

Присталица ислама има око 20, већином жена, јавио је репортер иднес.цз.

Организатори главног скупа очекивали су око 4.000 људи, а само на Фејсбуку, акцији се прикључило више од три хиљаде корисника те друштвене мреже.