МОСКВА - У Москви је данас, због снежне олује која је увеома кратко време донела чак 25 центиметара снега, готово потпуно парализован путни саобраћај, а полиција региструје до чак 500 саобраћајних несрећа на сат, наводе руски медији.

Најдужа колона аутомобила протеже се у дужини од чак 60 километара, саопштила је служба за праћење саобраћаја Јандекс, а пренео сајт "Раша тудеј".

Јандекс, који рангира саобраћајне гужве на скали од један до десет, данашњем хаосу у Москви је доделио највишу оцену.

"Људи, запамтите овај историјски дан. То је први пут да је оцена десет забележена тако рано на почетку зиме и да траје тако дуго, већ седам сати. Ситуација ће бити још гора", написала је на Фејсбуку портпарол Јандекса Елина Ставискаја.

На московске улице је изашло више од 11.000 специјализованих машина за чишћење снега, које имају проблема да изађу на крај са тако великим падавинама у тако кратко време. Ситуација се додатно погоршала у поподневним сатима, кад је већи број грађана кренуо са посла кући.

Катастрофални временски услови и изузузетно мала видљивост узрокују велики број судара у руској престоници, па је тако у 17 сати по локалном времену полиција пријавила да је у само сат вемена забележено чак 500 удеса, укључујући 45 тежих саобраћајних несрећа.

Људима који користе градски саобраћај се саветује да уместо тога пешаче, а у многим случајевима је готово немогуће аутобусом доћи до метро станице.

Снежна олуја је погодила и авио-саобраћај у Москви, па је отказано 20 летова, а готово 200 летова је каснило. Неки путници су на друштвеним мрежама написали да су били више сати заглављени у авионима који нису могли да полете због снега на писти.

Градске власти су обећале да ће на рашчишћавању снега радити 24 сата и даће до сутра ујутро сав снег бити уклоњен са путева.

За разлику од неких западноевропских престоница, снежне олује у Москви скоро никад не поремете функционисање јавног превоза или доведу до затварања ваздухопловног саобраћаја