Чомски: Американци су највећи терористи

Танјуг

20. 10. 2014. у 15:07

Познати амерички лингвиста и филозоф Ноам Чомски сматра да су напади америчких дронова и ратови које је изазвао Вашингтон били највећи терористички напади у људској историји

СИЈУДАД МЕКСИКО - Познати амерички лингвиста и филозоф Ноам Чомски сматра да су напади америчких дронова и ратови које је изазвао Вашингтон били највећи терористички напади у људској историји.

Чомски је ту оцену дао учествујући на јучерашњој видео-конференцији организованој у Сијудад Мексику поводом сајма књига "Сокало".

Конференцију је водио мексички писац Пако Ињасио Таибо ИИ, који је Чомском поставио бројна питања испред неколико стотина људи присутних на Тргу Сокало.

Током конференције, Чомски је похвалио Венецуелу и Боливију као латиноамеричке земље које су доказале да је могуће побећи од 500 година дугог колонијализма, као и од доминације Сједињених Америчких Држава.

Он је изразио жаљење што мексичка влада, супротно од онога што се доста дешава у Јужној Америци, наставља и даље да гледа према САД и Канади, истичући да су мексички лидери одлучили да се сврстају уз САД и окрену од латиноамеричког народа.

Чомски је критиковао и неколико "самоубилачких" реформи, попут реформе у области енергетике коју гура председник Енрике Пења и коју је недавно одобрио мексички конгрес. Том реформом, сектор енергетике је нафтну и индустрију гаса отворио приватним компанијама.

Доктор наука Ноам Чомски је постао надалеко познат, посебно интернационално, откако је започео своју критику Вијетнамског рата, као и критику медија и политике.

Он је широко познат и као политички активиста и критичар спољне политике САД-а и других влада.

Чомски је иначе у својој књизи "Нови милитаристички хуманизам" оштро критиковао бомбардовање Југославије јер је било у супротности са међународним правом и указао на то да је хуманитарна трагедија на Косову почела тек после почетка бомбардовања.

Прочитајте још:

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

тађа

20.10.2014. 18:02

@Mis_Pigi - Кисинџер ти је дао минус..... сачекај малко сад ће и Бжежински.

Trifun

20.10.2014. 17:21

Amerika je najveći terorista Vatikana na planeti. Vatikan spinuje mržnju sveta na Ameriku, a ustvari komanduje sa njom. Amerika kao neki ludak bombarduje države po svetu, bez pitanja! Amerika je groblje ljudskih prava:GMO je legalizovan, droga je legalizovana, kancer projekt je prvo ispitan u Americi, HAARP, Ebola, Eids, itd..,

тађа

20.10.2014. 17:23

Судећи по наслову овог текста, моје име и презиме је Ноам Чомски већ 22 године.

Zika

20.10.2014. 22:29

@тађа - Chomski pere pare. To mu je jedini cilj. shini po pashini. Chomski je srecan sta je Amerka dosta demokratska zemlja. pa Chomski moze pljuvati po sopstvenoj otadzbini. Samo, ko zna koja je njegova prava otadzbina. Kod nas se ne bi bash dobro sproveo da pisehe, ko bajagi protiv Srbije, na primer.

left

20.10.2014. 17:43

Da neko drugi ovo kaze proglasili bi ga teroristom,ali ovo je najveci intelektualac...najveci terorista Amerika a najveca zrtva muslimani.

Zika

21.10.2014. 10:08

@left - A gde to ima? Chomski bere pare tako sta klevece svojusopstvenu otadzbinu. On pise blablache samo da bi pare brao od prodaje knjiga. Bez obzira na obzir, ali Amerika svashta tolerishe.

HelloPuty

21.10.2014. 07:34

@Laktasi RS - Ocito ovi "obrazovani" rusofili ne znaju ko je Andrej Zubov jer ti daju plusove. Moras im pojasniti da je to ruski intelektualac i najveci kriticar Putina. On ga je usporedio sa Hitlerom.

vlada

21.10.2014. 00:15

Poštovanje za vašu istinu, ali mi to više liči na marketing koji "vaši" obilato koriste!?