Лондон и Единбург у спору због нафте из Северног мора

Танјуг

22. 08. 2014. у 23:41

У средишту жучне дебате између Британије и Шкотске у овом тренутку је нафта из Северног мора, у условима када се Шкоти припремају за септембарски референдум

ЛОНДОН - У средишту жучне дебате између Британије и Шкотске у овом тренутку је нафта из Северног мора, у условима када се Шкоти припремају за септембарски референдум на ком ће гласати за независност или за останак унутар Велике Британије.

Око 42 милијарде барела нафте и гаса је од почетка 70-их година прошлог века извучено из Северног мора, пружајући велики подстицај британској државној каси, али и привреди Шкотске, јавља агенција Франс прес.

Међутим, у овом тренутку, када се Шкотска припрема за 18. септембар и референдум који би могао да стави тачку на 300 година дуг савез са Енглеском, приметно је да су енергетски ресурси у самом фокусу Лондона и Единбурга.

Коалициона влада британског премијера Дејвида Камерона је у више наврата позвала грађане Шкотске да не гласају за независност, док премијер Шкотске, Алекс Салмонд, подржава историјско отцепљење.

Кључни елемент у овој дебати су приходи од нафте, при чему обе стране оптужују другу за лажирање процена потенцијала те индустрије.

Единбург је представио неколико потенцијалних сценарија и могућих прихода од пореза на нафту у водама око Шкотске, уз оптимистична предвиђања прихода од 38,7 милијарди фунти (48 милијарди евра) који би могли да буду остварени у наредних пет фискалних година. Са друге стране, влада у Лондону очекује приходе од 17,6 милијарди фунти.

Упркос политичком спору, већина аналитичара се, међутим, слаже да ће производња нафте и гаса у том подручју вероватно пасти у наредним годинама, јер постаје све скупље истраживање тешко доступних резерви.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

plesta nessta

23.08.2014. 00:54

Zar i ti ine Brute? Kako će se rastaviti od kraljevstva ponosni Škoti?Biće bogatiji,neopterećeni kolonijalnim zahtevima.Srećno vam bilo ŠKoti!

Djekna

23.08.2014. 07:28

Sto se Skoti bakcu s ekonomijom? Trebalo bi da se posluze crnogorskom metodom zastrasivanja, ucena, podmicivanja, kupovine glasova, nacionalizma i fobija od Engleza (Srba), mrznje, lazi, velikih obecanja bez pokrica, uvodjenja skotskog jezika, skotske Crkve, prodaje konzerviranog skotskog vazduha,...a cek, ovo poslednje je ideja Hrvata. Da se lepo Skoti ugledaju na balkanske nacije i novonastale drzave i nezavisnost je zagarantovana!