ТОКИО - Најмање 36 људи је изгубило живот, а седам се води као нестало у великом одрону који је после обилних киша захватио куће у западном јапанском граду Хирошими, саопштила је данас јапанска полиција.

Спасилачки тимови интензивно покушавају да дођу до оних за које се верује да су затрпани испод блата после ноћашњег одрона брда, пренеле су агенције.

Јапанска служба за ванредне ситуације је саопштила да је у одрону повређено 15 особа, од којих две теже.

На снимцима које је објавио јапански јавни сервис НХК приказани су спасиоци како помоћу конопаца из полицијских хеликоптера покушавају да изваде жртве из рушевина.

Јапански премијер Шинзо Абе наредио је "интегрисану спасилачку операцију, уз опрезност од могућих даљих падавина" и затражио је да се повећа број војника који учествују у спасавању на неколико стотина.

Државна метеоролошка агенција упозорила је на јаке пљускове у том подручју, што повећава ризик од даљих клизишта на местима на којима већ има неколико тона блате.

"Открићемо шта је довело до овога и предузећемо неопходне мере", рекао је јапанској агенцији Кјодо градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи.

Јапан је последњих седмица погођен неуобичајено јаким пљусковима који су изазвали више мањих клизишта и поплава.