ХИРОШИМА - Неколико десетина хиљада људи окупило се данас на мировној церемонији у Хирошими којом је обележено 69 година од када је бачена атомска бомба на тај град у Другом светском рату.

Уз звуке звона, преживели, родбина, званичници владе и страни делегати одали су пошту жртвама минутом ћутања у 8.15 по локалном времену када је детонација претворила тај град у западном Јапану у пакао.

Људи су положили цвеће испред споменика у Меморијалном парку мира у центру Хирошиме, наводи АФП.

Гадоначелник Хирошиме Казуми Мацуи позвао је америчког председника Барака Обаму и друге светске лидере да дођу и лично виде последице бомбе.

"Председниче Обама и сви лидери држава са нуклеарниим оружјем, молим вас да што пре одговорите на позив да посетитие градове на које је бачена атомска бомба да би сте лично видели шта се догодило. Ако то учините уверићете се да је нулеарно оружје апсолутно зло које не сме више постојати", преноси АП.

Хирошима је ове године покренула кампању слања позивница Обами написаних на папиру направљеном рециклирањем неколико десетина милиона "оригамија" (традиционална јапанска вештина креирања модела од папира), који су симбол мира.

Око 45.000 људи одало је пошту жртавама атомске бомбе минутом ћутања на церемонији у Парку мира у Хирошими, у близини епицентра напада атомском бомбом 1945. у коме је погинуло 140.000 људи.

Друга атомска бомба бачена је на Нагасаки три дана касније - она је усмртила још 70.000 људи, што је приморало Јапан да се преда у Другом светском рату.

Број преживелих, који се зову "хибакуша", ове године је био једва нешто мало већи од 190.000. Они у просеку имају 79 година и многи од оних који су присуштвовали церемонији су њихови млађи рођаци и потомци.

Званичници градске владе у Хирошими су рекли да је током прошле године умрло 5.507 људи који су пеживели напад нуклеарном бомбом на тај град, наводи АФП.

Амерички бомбардер Б-29, назван "енола геј", је 6. августа 1945, у једном од последњих поглавља Другог светског рата, бацио атомску бомбу на Хирошиму, од које су тренутну смрт нашле десетине хиљада људи, а до децембра исте године број жртава се попео на 140.000.

Три дана касније Американци су бацили атомску бомбу и на јапански лучки град Нагасаки, усмривши тамо око 70.000 људи.

Јапан је потписао капитулацију 15. августа 1945, чиме је окончан Други светски рат, а амерички историчари до данас "ломе копља" око тога да ли су или не те две атомске бомбе убрзале крај рата, принудивши Јапан на предају и спречивши многе жртве планиране копнене инвазије на ту земљу.

Хирошима и Нагасаки су градови предводници антинуклеарног покрета у свету, који атомске бомбе назива "апсолутним злом".

Прошле недеље амерички медији су објавили да је умро последњи преостали члан посаде бомбардера "енола геј", 93-годишњи Теодор Ван Кирк, који је у једном од својих последњих интервјуа изразио уверење да атомске бомбе треба забранити.