НАТО није спреман да одговори на претњу из Русије

Танјуг

четвртак, 31. 07. 2014. у 12:19

НАТО није спреман да одговори на претњу из Русије
"Ризик од напада Русије на неку чланицу НАТО-а, чак и ако је мали - значајан је. Нисмо уверени да је НАТО спреман за ову претњу", рекао је председник парламентарног Одбора за одбрану Рори Стјуарт.
ЛОНДОН - НАТО није спреман да одговори на војну претњу из Русије и мора да се прилагоди како би био у стању да одговори на "неконвенционалан напад" те земље, упозорили су данас британски посланици.
"Ризик од напада Русије на неку чланицу НАТО-а, чак и ако је мали - значајан је. Нисмо уверени да је НАТО спреман за ову претњу", рекао је председник парламентарног Одбора за одбрану Рори Стјуарт.
Чланови Одбора су сачинили извештај у коме од Алијансе захтевају да упути сталну мисији и војну опрему у своје балтичке чланице - Естонију, Литванију и Летонију, као и да оформи регионално седиште.
Догађаји у Украјини, како стоји у документу, описани су као "позив на буђење" који је открио "алармантне недостатке у погледу спремности НАТО-а", преноси АФП.
"На руски неконвенционалан напад, који би значио употребу асиметричних тактика, било би посебно тешко да се одговори", стоји у извештају.
Посланици сматрају да би НАТО, у Оснивачки акт требало да уведе могућност да користи хакерске нападе и "нерегуларне трупе", а АФП подсећа да је према акту свака држава чланица обавезна да помогне ако једна од њих буде нападнута.
Парламентарци су позвали британску владу да искористи самит НАТО-а у Велсу у септембру да затражи промене у циљу боље спремности да се одговори на претњу из Русије.
"Алијанса није сматрала Русију противником или потенцијалном претњом у протеклих 20 година. Сада је приморана да то учини после недавних акција Русије", стоји у документу Одбора за одбрану.
Портпаролка НАТО-а је изјавила да ће тај извештај бити веома пажљиво проучен и подсетила да је војни савез већ предузео мере на јачању своје одбране и да ће тај "акциони план" бити разматран на самиту у септембру.
"НАТО је већ предузео мере да ојача колективну одбрану, посебно за наше источне савезнике, са још више авиона у ваздуху, више бродова у мору и више вежби на земљи", рекла је она.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Zoran

31.07.2014. 12:48

Rusija nema želju da napadne bilo koju članicu NATO pakta.Pretnja dolazi od NATO pakta,koji ponekada bez legitimiteta napada male zemlje,koje ne mogu da se suprotstave članicama tog saveza.A,kada se NATO ustremi na jake zemlje,onda ih podilazi jeza.Mada sve to što tada sagledaju ,članice NATO čine drugim nemoćnim državama. .

djoks83

31.07.2014. 13:01

@ - Njima su svi pretnja koji imaju svoje ja i ne zavise od zapada, koje su to hijene

Јан Бибијан

31.07.2014. 13:11

Руска Федерација је спремна да одговори на нато претње и то је у овом тренутку јако важно ако не и пресудно..

suljaga

31.07.2014. 19:06

@Јан Бибијан - nebih rekao prijatelju da su spremni na sve sta ih ocekuje , imaju natovci vremena i metoda na pretek , otpoceli su pomalo i nece prestati ima ovo da potraje , cak ce i tursku da uvuku u ovo , nema rusija sanse da se iskobelja iz ovoga .

Јабре

31.07.2014. 20:02

@Јан Бибијан - Тако је суљаго мислио и Хитлер у својој вили у Алпама а шта је мислио у бункеру у Берлину то је већ нешто сасвим друго.

momcilo

31.07.2014. 13:14

Cameron rece UK nece 3 svetski rat. mozda je I u pravu UK ce ziveti mirno, dok ce ruske komsjie da unistavaju rusiju. UK je je u proslosti, besplatno davala oruzje otomanskoj turskoj, samo da ubijaju ruse, verovatno sledi ista taktika. da ce im oruzja koliko hoce , samo da se ubijaju izmedju sebe.

Branko

31.07.2014. 14:36

Samo traze izgovor kako se meni cini oni bi hteli i da rakete sa atomskim bojevim glavama instaliraju u pribaltickim drzavama.Sta Rusi cekaju videcemo.Ovo isto lici na pocetak Drugog svetskog rata,kada su obavestajci rekli Staljinu da ce namacka napasti SSSR ali on je to odbio jer u nekim dokumentima se kaze da je Staljin znao za napad Nemacke ali nije hteo da napravi neki potez cime bi posle rekli da je eto Staljin kriv jer je pomerao vojsku i slicno sve to mi lici isto sada .

Stancos de Pancos

31.07.2014. 15:07

Kada Hijene hoce da napadnu Lava One se skupe u Velikom broju ! Ali i Tada su veoma ustrasene !

Pametnjakovic: Pobogu, Gospodo Novinari - Prestanite za kampanjom dezinformacije

31.07.2014. 15:16

Gospodo, Novinari ! Sto bi srpski seljak rek'o - "Jeste li Vi jeli BUNIKE"??? Pa PRETNJA, gospodo, ne dolazi iz RUSIJE; pretnja dolazi iz NATO-a !!! Pobogu !!! Iz kog ste to zapadnog casopisa opet prepisali clanak ??? NATO-ovske sile su finansirale MAJDAN; Zapadne sluzbe su ga organizovale; One kontrolisu Ukrajinske medije; Porosenko radi po direktivama iz NATO sedista u Briselu i Vasingtonu; NATO-sile uvode sankcije Rusiji; pretnja dolazi sa Zapada, ne sa Istoka !!! Kod Vas je sve NAOPACKE ...!

pametnjakovicu

04.08.2014. 03:53

@Pametnjakovic: Pobogu, Gospodo Novinari - Prestanite za kampanjom dezinformacije - Sta li ti trosis,,bunika nije sigurno,,,pa tebe mogu i shvatiti nekako,,ali vidi ovih sto te podrzavaju,,pa jadilovic vidite li crvenim slovima sta pise u naslovu,,a ti nasao novinare da optuzujes i nama ostalim/ no105/solis pamet o politici u svijetu,,eto izmisli i ti toplu vodu,napokon,,,znas li jadan da pojedini novinari imaju vise znanja o ovoj temi nego Vas 106 za sada, koi ovo podrzavaju,,,da nije jadno bilo bi smijesno,bas bijedno,,zao mi je Vas,cuj kompanja dezinformacija, brozova skola

Стефан Зоран

31.07.2014. 17:39

Да Руси хоће да изврше "nekonvencionalan napad" на неку земљу Запада, зар то не би већ и учинили, кад (како се то и јавно изјављује) "NATO nije spreman da odgovori na vojnu pretnju iz Rusije"? Али Запад има добре разлоге да код својих грађана, у време опште кризе и појачаних захтева за повлачење војних трупа из светских ратних жаришта, поново ствара психозу страха од Русије.

Milos

01.08.2014. 12:32

Nemojte da krivite novinare novosti jer su doslovno preveli propagandni naslov iz strane stampe. Nisu oni krivi. Sva stana stampa je kordinisana iz jednog jedinog centra, valjda je to mnogima do sada jasno. A kad je u pitnaju naslov NATO nije spreman da odgovori na pretnju - to je propandni trik. Tekst sadrzi pretpostavku da je Rusija pretnja PLUS toboznju glavnu vest - da je NATO nespreman. Namera je da se citaoci bave 'glavnom vescu' podsveno prihvatajuci podmetnutu pretpostavku.

Miro Markovic

02.08.2014. 19:21

Ne verujem da je Rusiji stalo do bilo kakvog rata, jer ona se jos uvek oporavlja od njenog stradanja za vreme komunistickog rezima. Ali, ako bude primorana, u prvi destak minuta rata ce da pretvori u pepeo sve americke baze koje su podignute na njenim zapadnim granicama: u baltickim zemljama, Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Kosovu, Bosni, Turskoj, Grckoj i Nemackoj i Kurvatskoj. Pameti su Cesi i Slovaci, kada su odbili da prime americke baze na svojim teritorijama.

MIJO

03.08.2014. 14:10

NAROD KAZE:"Ne laje kuja sela radi, vec sebe radi". Englezi se boje za SEBE, nije njih briga za OSTALE!