Велика смена европских краљева

И. Станојевић

22. 06. 2014. у 21:21

У низу европских монархија родитељи се одрекли престола у корист деце. У земљама Бенелукса абдикација неписано правило

НОВИ краљ Шпаније Фелипе Шести (46) прошле недеље је положио заклетву и постао најмлађи монарх у Европи. На трон се попео захваљујући томе што је бивши краљ Хуан Карлос, четвородеценијску владавину окончао тако што је абдицирао у синовљеву корист. Сменама на трону на европским дворовима, махом, кумују абдикације.

Холандски краљ Виљем Александер, обрео се на трону на исти начин као и Фелипе. Његова мајка, Беатрикс, повукла се априла 2013. у његову корист, као што је то њена мајка Јулаина, учинила 1980 године.

Принц Гијом, међутим, још не зна када ће наследити свог оца на трону Луксембурга. Велики војвода Хенри, тек је од 2000. на челу мале државе у срцу Европе. Хенријев отац Жан се, иначе, повукао и препустио престо млађој генерацији.

У земљама Бенелукса, већ је традиција да се место на трону благовремено уступи млађима. Белгијски краљ Филип није морао да чека на смрт оца Алберта Другог да би дошао на престо. Алберт је 2013. године најавио да се повлачи.

Престолонаследница Викторија дуго је омиљена код Швеђана, поготову откако се удала за обичног грађанина Данијела и са њим добила ћеркицу Естел. Њен отац, краљ Карл Шеснаести Густав, правио је скандале који баш нису били по мери поданика. Због тога би они радије хтели Викторију на престолу, па се Швеђани надају да ће и њихов монарх да се угледа на друге „колеге“ плаве крви у многим земљама Европе.

Просто идеална породица у Данској - престолонаследник Фредерик, његова супруга Мери и четворо деце. Само недостаје круна! Али, иако његова мајка краљица Маргарета од Данске много пуши, изнад палате у Копенхангену још нема „димних знакова“ који би наговестили њену абдикацију.

Принц Хакон (42) је још пре 10 година у Норвешкој привремено преузео послове оболелог оца, краља Харалда. Он представља модерну Норвешку - његова супруга Мете-Марит је грађанског порекла, а у краљевски брак донела је и ванбрачног сина Маријуса. Но, џаба му сва вредноћа, још се не зна када ће се престолонаследник попети на трон.


ВЕЧИТИ ПРИНЦ

Изузетак који потврђује то правило је Велика Британија. Тешко да ће се европски сценарио „примити“ на Острву. Елизабета Друга, пишу познаваоци дворских прилика, чак и не зна да ли ће њен син Чарлс икада постати краљ. „Повлачење са трона, некако се не уклапа у њену биографију“, истиче „Дојче веле“, те тако Чарлс има све шансе да остане вечити принц. У прилог том нагађању иде и податак да је све више Британаца који желе да краљицу, после њене смрти, наследи унук Вилијам.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

konobar

23.06.2014. 14:55

većina kraljeva su obični lokalni pijanci koji vole svoju "lozu", a neki i pivo

Zoran1

24.06.2014. 07:31

@konobar - Da vole svoje loze i koze a pretezno su teski foliranti i pijandure. :)