Ухапшени капетан и два члана посаде

Д. Д. С./ Тањуг

18. 04. 2014. у 10:55

Ухапшени капетан и два члана посаде
Док нација оплакује 28 погинулих и са зебњом очекује вести о 270 особа које се још воде као нестале, руку на себе је подигао један од 179 преживелих.

Од 475 људи на трајекту који се преврнуо у среду ујутро, 352 су били ученици и 15 наставници средње школе „Данвон“ у граду Ансан, јужно од Сеула. Њихова радост због одласка на екскурзију на популарно острво Џеџу претворила се у трагедију, када је брод нагло заокренуо, што је изазвало померање терета и његово нагињање пре потонућа.

СЕУЛ - Капетан јужнокорејског трајекта, који је потонуо у среду, као и још два члана посаде, приведени су данас након што је суд у граду Мокпо издао налог за њихово хапшење. Капетан Ли Џон Сеук, стар 68 година, оптужен је по пет основа, између осталог за немарно обављање дужности и кршење поморског права, а хапшење се образлаже могућношћу бекства и уништавања доказа, извештава јужнокорејска агенција Јонхап.

Када је трајект од готово 7.000 тона почео да тоне, Ли се, издавши наређење за евакуацију са 30 минута закашњења, спасао са брода пре осталих путника.

Изгледа да је капетан, пре него што је брод почео да тоне, препустио руковођење њиме једном неискусном члану посаде, док он сам није био ни на командном мосту.

Осим тога, преживели тврде да посада није предузела благовремене и адекватне мере за њихову евакуацију већ су им само рекли да навуку појасеве за спасавање и "остану где јесу".

Досад је потврђено 27 жртава, док се 270 путника још увек воде као нестали. Већина њих су ђаци једне средње школе који су били на екскурзији. Док расте зебња да ће број мртвих бити већи, јер је прошло доста од несреће, а море у том подручју је изузетно хладно и валовито, нација се суочава са све непријатнијим околностима тог путовања.

Испоставило се да је путничким трајектом управљао млађи официр, а не капетан, против кога је иначе покренута кривична истрага и у граду Мокпо га испитује обалска стража. Тужиоци траже од суда да изда налог за хапшење капетана и још два члана посаде.

У међувремену, у спасилачкој акцији учествују три брода, који покушавају да извуку трајект из воде, стотине ронилаца Обалске страже и морнарице, као и велики број хеликоптера, авиона и чамаца.


УБИО СЕ ЗАМЕНИК ДИРЕКТОРА ШКОЛЕ

Док нација оплакује 28 погинулих и са зебњом очекује вести о 270 особа које се још воде као нестале, руку на себе је подигао један од 179 преживелих. Заменик директора школе чији ученици су били на трајекту пронађен је мртав. Тело Канг Мин-Кјуа (52) нађено је недалеко од гимназије у којој је родбина несталих са трајекта, која гневно реагује на поступак посаде брода, али и спорост потраге за њиховим најмилијима. Медији преносе да је реч о самоубиству човека који се спасао са стотинама својих ученика. Али, његових 12 ђака је погинуло, а за десетинама других се трага.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације