Индијска свемирска летелица на пола пута до Марса

Танјуг

09. 04. 2014. у 17:01

Индијска свемирска летелица на пола пута до Марса
Четири месеца након што је напустила Земљу, прва индијска свемирска летелица лансирана на Марс успешно је данас превалила пола пута до црвене планете, до које би требало да стигне за шест месеци

Четири месеца након што је напустила Земљу, прва индијска свемирска летелица лансирана на Марс успешно је данас превалила пола пута до црвене планете, до које би требало да стигне за шест месеци, изјавиле су данас индијске власти.

"Летелица је прешла пола пута у среду у 09:50 часова", саопштила је индијска свемирска агенција (ИСРО) из јужноиндијског града Бангалор.

"Летилица и њених пет научних инструмената су у добром стању", наводи се у саопштењу, преноси АФП.

Сонда, величине мањег аутомобила, има за задатак да детектује метан у Марсовој атмосфери, што би био доказ о постојању неког облика живота на четвртој планети од Сунца.

Индији је ово прва интерпланетарна мисија. Више од половине досадашњих мисија на Марс завршиле су се неуспехом, попут кинеске 2011. и јапанске 2003.

Индијски спејс шатл, назван Мангалијан, представио је у августу 2012. индијски премијер Манмохан Синг.

Индијска мисија на Марс коштала је 75 милиона долара. Поређења ради, на сличну мисију Америчке свемирске агенције (НАСА) утрошено је 671 милион долара.

НАСА орбитер МАВЕН би, такође, требало да на Марс стигне у септембру. Његов задатак ће бити да проучи како се ваздух на тој планети променио током времена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације