На украјинском полуострву Крим данас се одржава референдум на коме ће становници бирати између припајања Русији и веће аутономије унутар Украјине, у крајње напетој атмосфери, јер запад референдум сматра незаконитим и прети санкцијама Москви, за коју је гласање потпуно легитимно. На гласачким листићима биће два референдумска питања: „Да ли сте за то да се Крим придружи Руској Федерацији као субјекат Руске Федерације" и „Да ли сте за то да се на снагу врати Устав Крима из 1992. године и за статус Крима у саставу Украјине".
Према регистру бирача, на Криму право гласа има 1.534.815 становника, а у Севастопољу 309.774.
На Криму је отворено 1.239 бирачких места, укључујући 192 у Севастопољу. Гласање ће трајати 12 сати и биће завршено у 19 сати по средњоевропском времену. Питања су постављена на руском, украјинском и кримско-татарском језику.Референдум на Криму пратите са нама из часа у час

Прочитајте и:
За кога ратују "пси рата" у Украјини

07:24 - ОТВОРЕНА БИРАЧКА МЕСТА НА РЕФЕРЕНДУМУ НА КРИМУ

У осам сати по локалном (седам по средњоевропском) на Криму су отворена бирачка места на којима ће грађани одлучивати о присаједињењу те аутономне републике Русији или останку у саставу Украјине са обновљеним уставом из 1992. године.

07:56 - ПОЈАЧАНЕ МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА КРИМУ

На референдуму могу да учествују пунолетни грађани Украјине регистровани на Криму, као и у граду са посебним статусом, Севастопољу, у ком се налази руска Црноморска флота.

За плебисцит је одштампано 1.512.725 бирачких листића на руском, украјинском и кримско-татарском језику, колико има грађана са правом гласа, од чега у Севастопољу 309.774.

На Криму ће бити отворено 1.239 бирачким места, укључујући 192 у Севастопољу. Током гласања у Севастопољу су милиција и служба за ванредне ситуације појачали ниво безбедности а на улицама ће бити ангажовани одреди самоодбране.

08:26 - ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ДО КРАЈА ДАНА, КОНАЧНИ У ПОНЕДЕЉАК

ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ДО КРАЈА ДАНА, КОНАЧНИ У ПОНЕДЕЉАК

Први званични резултати, како је најавио председник комисије за припрему референдума Михаила Малишева биће објављени до краја дана а коначни сутра, 17.марта.

08:58 - РЕФЕРЕНДУМ ПРАТИ 800 НОВИНАРА И 180 ПОСМАТРАЧА ИЗ 23 ЗЕМЉЕ

За праћење референдума пријавило се висе од 800 новинара, као и висе од 180 посматрача из 23 земље. Уколико бирачи одлуче за уједињење са Русијом, Крим ће се обратити Русији са предлогом о пријему на основу одговарајућег међудржавног договора у састав Руске Федерације, док Севастопољ има намеру да буде одвојени субјект, попут Санкт-Петербурга или Москве.

09:20 - ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ:ВИСОКА ИЗЛАЗНОСТ НА РЕФЕРЕНДУМУ

ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ:ВИСОКА ИЗЛАЗНОСТ НА РЕФЕРЕНДУМУ
Председник Комисије кримске скупштине за припрему референдум Михаил Малишев саопштио је данас да грађани Крима, који бирају између Русије и Украјине, од отварања бирачких места гласају врло активно и да је регистрована висока излазност бирача, пренеле су руске агенције.

"Људи масовно долазе на бирачка места од раног јутра, то се није дешавало од времена Совјетског Савеза", рекао је Малишев, преноси Итар-Тасс.

Агенција извештава да је међу првима гласао председника владе Аутономне Републике Крим Сергеј Аксјонов, који је оценио да ће се гласање завршити добро.

"Само напред! Све треба да се добро заврши, нема сумње", рекао је он, називајући референдум историјскимм моментом који прати изузетно расположење међу житељима.

Притом је изразио уверење да последиће референдум неће изазвати никакву кризу и да ће све бити "мирно и добро".

09:27 - ХАКЕРИ САЈБЕРБЕРКУТ ОБОРИЛИ САЈТОВЕ НАТО

ХАКЕРИ САЈБЕРБЕРКУТ ОБОРИЛИ САЈТОВЕ НАТО
Украјинска хакерска група Сајбер Беркут преузела је одговорност на нападе на неколико Интернет сајтова НАТО. Та група је у саопштењу, објављеном на њеном веб сајту, навела да су мета напада била три сајта НАТО због тога што се "тај војни савез меша у унутрашње ствари Украјине и подржава 'кијевску хунту'".

"Ми нећемо дозволити присуство НАТО у нашој домовини", поручили су украјински хакери у саопштењу које преноси АФП.

Хакерски напади нису изазвали никакве последице на војне операције алијансе, рекла је синоћ представница НАТО Оана Лунгеску. Сајбер напади, међу којима је и напад на главни веб сајт НАТО, извршени су у тренутку растућих тензија због региона Крима.

10:06 - КИНА НЕПРИСТРАСНА, ФОРМИРАТИ МЕХАНИЗАМ ЗА ТРАЖЕЊЕ РЕШЕЊА

Званични Пекинг саопштио је данас да се Кина поводом кризе у Украјини увек придржавала "непристрасне и објективне позиције" и заложила се за што скорије формирање међународног координационог механизма и тражење политичких путева за излаз из кризе.

"Кина је увек уважавала суверенитет сваке државе и њену територијалну целовитост", рекао је портпарол кинеског Министарства иностраних послова Ћин Ганг, позивајући све стране да "не повлаче потезе који компликују ситуацију", пренео је Итар-Тасс.

10:51 - ТАТАРСКИ МЕЏЛИС ТРАЖžИ ПОМОЋ ОИС И СТАТУС АУТОХТОНОГ НАРОДА

Заједница кримско-татарског нарада окупљена у тзв. Меџлису обратила се данас Организацији исламске сарадњу (ОИС) од које траже помоћ у тражењу пута за решење кризе око Крима, као и Врховној ради Украјине (скупштини) и "читавом украјинском народу" истичући да кримски Татари треба да имају право на самоопредељење на Криму у саставу Украјине.

Наглашавајући да признају Украјину као суверену и независну државу у постојећим границама, Меџлис (скупштина) кримскотатарског народа истиче да не признаје данашњи референдум о статусу Крима и "одлучно осуђује акт агресије Русије и план за анексију Крима као грубо кршење међународног права", пренела је агенција Укринформ.

11:08 - КЛИЧКО:НАШИ ВОЈНИЦИ ЋЕ И У БУЋЕ ОСТАТИ У НА КРИМУ

КЛИЧКО:НАШИ ВОЈНИЦИ ЋЕ И У БУЋЕ ОСТАТИ У НА КРИМУ
Украјински опозиционар, боксер Виталиј Кличко, изјавио је да нова влада у Кијеву, после референдума на Криму, неће повући своје војнике из касарни на том полуострву и оштро критиковао Русију.

"Наши војници ће и у будуће остати у нашим касарнама на Криму"`, рекао је Кличко данас за "Билд ам Зонтаг" и, наглашавајући да они не желе рат, нити да украјински и руски војници пуцају једни на друге, упозорио свет да Русија, међутим, провоцира и да ће резултат референдума на Криму бити нелегитиман.

11:31 - СИМФЕРОПОЉ:НА РЕФЕРЕНДУМУ ГЛАСАЈУ И КРИМСКИ ТАТАРИ

СИМФЕРОПОЉ:НА РЕФЕРЕНДУМУ ГЛАСАЈУ И КРИМСКИ ТАТАРИ

Председник кримске владе Сергеј Аксјонов изјавио је данас да на референдуму о статус Крима гласају и кримски Татари, а агенција Криминформ јавља да је на бирачком месту у Бахчисарају, административном центру истоимене области у централном делу полуострва, гласало за прва три сата више од трећине бирача са правом гласа.

"Одзив је већ близу 30 одсто и то уз узимање у обзир људи који су додатно унети у бирачки списак. Кримски Татари долазе породично из различитих четврти и учествују у гласању", рекла је кримској агенцији представница за штампу бахчисарајске градске власти Јулија Бекирова, додајући да би одзив могао бити и сто одсто. Према њеним речима, висока излазност изазвана је свешћу људи који решавају судбину Крима.

11:53 - ИЗЛАЗНОСТ У СЕВАСТОПОЉУ 50 ОДСТО

Према подацима градске администрација до сада је у Севастопољу на референдум изашло 50 одсто становника.

11:55 - СИМФЕРОПОЉ: РЕФЕРЕНДУМ ПРОТИЧЕ БЕЗ ИНЦИДЕНАТА И НЕПРАВИЛНОСТИ

СИМФЕРОПОЉ: РЕФЕРЕНДУМ ПРОТИЧЕ БЕЗ ИНЦИДЕНАТА И НЕПРАВИЛНОСТИ
Међународни посматрачи, који прате референдум на Криму, нису до сада приметили неправилности нити инциденте рекао је Итар Тасс-у Матеус Пискорски, посланик пољског Сејма, који предводи делегацију европских посматрача. Велики одзив Татара на референдуму.

12:34 - НАТО САЈТОВИ НЕДОСТУПНИ ВИШЕ ОД 12 ЧАСОВА

Сајтови Северноатлантске алијансе, после напада украјинских хакера који себе зову СајберБерку, већ више од 12 часова су недоступни. Према речима портпарола НАТО, Оане Лунгесцу, напад је још у току, али информациони системи Алијансе нису претпели штету.
Она није прецизирала да ли је било могуће идентификовати извор сајбер напада који је оборио њихове сајтове.

13:47 - У ХАРКОВУ ДЕМОНСТРАНТИ РАЗВУКЛИ 100 МЕТАРА ДУГАЧКУ РУСКУ ЗАСТАВУ

Проруске демонсдтрације у Харкову и Доњецку. У харкову демонстранти развукли руску заставу дугачку 100 метара испред зграде обласне администрације.

У Доњецку апелују на Врховну Раду и траже смену власти.

13:58 - ШУЛЦ:РЕФЕРЕНДУМ ЋЕ ДОВЕСТИ ДО ОЦЕПЉЕЊА КРИМА ОД УКРАЈИНЕ

Председник Европског парламента Мартин Шулц осудио је данас у Бечу референдум на Криму оценивши да ће довести до отцепљења полуострва од Украјине.

Шулц је истакао да референдум на Криму представља ''кршење територијалног интегритета и међународног права''.

Шулц је, у дискусији о референдуму на Криму, критиковао и поједине државе ЕУ што су још уздржане уместо да као реакцију усвоје оштре санкције против Русије. Шулц је главни кандидат европских социјалдемократа на предстојећим изборима за Европски парламент.

14:05 - РУСИЈА И УКРАЈИНА ДОГОВОРИЛИ ПРИМИРЈЕ НА КРИМУ ДО 21. МАРТА

Званичници Министарстава одбране Украјине и Русије су данас договорили да ће на Криму, где се данас одржава референдум о придруживању Русији, до 21. марта на снази бити примирје, изјавио је данас вршилац дужности украјинског министра одбране Игор Тењух.

Он је на маргинама седице украјинске владе рекао да су тај договор постигли командант украјинске Ратне морнарице Сергеј Гајдук и руски министар одбране Сергеј Шојгу, пренео је Ројтерс.

"Русија до 21. марта тако неће предузимати никакве акције против наших војних јединица на Криму. Наше војне јединице због тога настављају са допуњавањем залиха", изјавио је Тењух.

14:17 - КРИМ:ДО 14 САТИ НА РЕФЕРЕНДУМУ ГЛАСАЛО 54 ОДСТО ГРАЂАНА

На референдуму о статусу украјинског полуострва Крим до 14 часова по локалном времену, односно до 13 сати по средњоевропском, гласало је 54 одсто грађана с правом гласа, саопштила је данас референдумска комисија, а преноси агенција Криминформ.

И гласачи у историјском поморском граду на Криму, Севастопољу, изашли су на референдум на којем се одлучује о судбини полуострва, а у том граду, који је изузетно проруски оријентисан, данас на многим аутомобилима, аутобусима, кућама и зградама вијори руска застава, преноси "Глас Русије". Севастопољ, у ком се налази руска Црноморска флота, је град са посебним статусом. Око 65 грађана стигло је на гласачка места у Севастопољу пола сата пре званичног отварања, јавио је репортер агенције Франс прес.

15:09 - Е.ОН ПОЗИВА НЕМАЧКУ ДА НЕ УГРОЗИ ВЕЗЕ СА РУСИЈОМ

Директор немачке енергетске групације Е.ОН, Јоханес Тајсен, упозорио је данас немачке власти на могућност угрожавања односа са Русијом, због кризе у Украјини.

"Не желим да се мешам у питања спољне политике, али сматрам да смо предузели веома одговорну политку према истоку у последњих неколико деценија. Изградња поверења и повезивање наших економија резултирало је тиме да у овом тренутку преко 6.000 немачких компанија активно послује у Русији. То партнерство не сме бити несмотрено угрожено", изјавио је Тајсен за немачки недељник "Шпигл".

Е.ОН је до сада инвестирао скоро шест милијарди евра у електране у Русији, чиме је постао највећи страни добављач енергије у тој земљи. Ова компанија је, такође, велики увозник руског гаса.

15:25 - ЈАЦЕЊУК НАЈАВИО ХАПШЕЊЕ ОНИХ КОЈИ ПРОМОВИШУ СЕПАРАТИЗАМ

Председник привремене украјинске владе Арсениј Јацењук обећао је данас да ће власти те земље пронаћи и извести пред лице правде све оне који у аутономној области Крим промовишу сепаратизам "уз помоћ руских војних јединица".

"Желим да поручим Украјинцима: Не треба уопште да сумњате да ће украјинске власти пронаћи све коловође покрета за сепаратизам и поделу који, уз помоћ руских војних јединица, покушавају да униште независност Украјине", поручио је Јацењук на седници владе, док се на Криму истовремено одржава референдум о прикључењу Русији, пренео је Ројтерс.

16:00 - ЛИДЕР ДЕСНИЦЕ ПРЕТИ САБОТАЖОМ РУСКОГ ГАСОВОДА У УКРАЈИНИ

Лидер украјинског националистичког покрета Дмитриј Јарош запретио је да ће дићи у ваздух гасовод којим се руски гас транспортује у Европу како би Русију лишио извора финансирања.

Јарош је ову претњу изнео у оквиру "обраћања украјинској влади и својим сународницима", у коме оптужује Москву да планира да присвоји Украјину, пренео је "Глас Русије".

"Ми смо апсолутно свесни чињенице да Русија зарађује новац транспортовањем нафте и гаса на Запад преко нашег гасовода. Зато ћемо уништити нафтовод да би Русија остала без извора финансирања", рекао је он.

16:18 - ПУТИН МЕРКЕЛОВОЈ:РУСИЈА ЋЕ УВАЖИТИ ИЗБОР ЖИТЕЉА КРИМА

Руски председник Владимир Путин рекао је данас немачкој канцеларки Ангели Меркел да је данашњи референдум о статусу Крима у пуној сагласности са нормама међународног права и да ће Русија уважити избор житеља тог полуострва, саопштила је прес служба Кремља.

16:48 - ПУТИН РЕФЕРЕНДУМ НА КРИМУ И У СЕВАСТОПОЉУ ПРАТИ ИЗ СОЧИЈА

Руски председник налази се у црноморском летовалишту Сочију где се одржавају Параолимпијске игре, одакле прати референдум о статус на црноморском полуострву Криму и граду Севастопољу, изјавио је прес секретар руског председника Дмитриј Песков.
Одговарајући на питање где се тренутно налази председник Песков је за "Комсомолску правду" рекао: "У Сочију. Данас је затварање Параолимпијских игара".

Према његовим речима, Путин несумњиво прати и ток референдум на Криму и Севастопољу.

16:52 - НА МИТИНГУ У ХАРКОВУ ОКО 3.000 ЉУДИ

Око 3.000 активиста окупило се данас на митингу у центру Харкова са захтевом за одржавање референдума за федерализацију Украјине, тачније њеног југоисточцног дела, преноси украјинска агенција УНН.

Захтев је прочитао координатор "Грађанског форума Харкова" Јуриј Апухтин, који је рекао да се активисти не слажу са, како је навео, пучистичком влашћу Украјине и да је сматрају нелегитимном, због чега траже од власти у Харкову да одрже референдум о федерализацији Украјине.

"Наш град је био и остаће руски, макар и у саставу Украјине. Спремни смо да живимо у јединственој држави али под нашим условима", рекао је он.

16:53 - БЕЛА КУЋА: ПУТИН ДА ПОПУСТИ ПО ПИТАЊУ КРИМА

Бела кућа је данас саопштила да ће се Русија, уколико њен председник Владимир Путин не попусти по питању Крима, суочити са санкцијама Запада, које ће нанети штету руској привреди и смањити утицај званичне Москве у свету.

Виши саветник америчке администрације Ден Фајфер је изјавио и да се подршка новој украјинској власти "на сваки могући начин" налази на врху листе приоритета администрације председника САД Барака Обаме, пренела је агенција АП.

Фајфер је у изјави за телевизијску станицу НБЦ рекао да Путин има избора - да, како је навео, "настави да изолује Русији, да додатно угрози руску привреду и смањи руски утицај у свету или да урадити праву ствар".

17:15 - НА КРИМУ ДО 17 ЧАСОВА ИЗЛАЗНОСТ 64 ОДСТО

Излазност на референдуму на Криму износи 64 одсто. Резултати референдума се очекују пола сата иза поноћи рекао је шеф Комисије Врховног совјета крима за спровођење референдума Михаил Малишев.

Највећа излазност је у Симферопољу 80 одсто, у Керчу 75 одсто.

17:23 - УЧЕСНИЦИ МИТИНГА У ДОЊЕЦКУ ЗАУЗЕЛИ ЗГРАДУ ТУЖИЛАШТВА

Учесници проруског митинга у украјинском граду Доњецку заузели су зграду тужилаштва и локално седиште украјинске безбедносне агенције (СБУ) тражећи ослобађање регионалног тужиоца Павла Губарјева, пренеле су РИА Новости.

Тренутно демонстранти контролишу зграду тужилаштва, скандирајући ''Донбас', ''Русија'' и захтевајући да се са зграде скине украјинска застава.

Главни захтев демонстраната је хитно ослобађање регионалног тужиоца који је ухапшен по налогу суда у Кијеву и осуђен на два месеца затвора због организације масовних нереда и сепаратизма. Почетком марта на митингу у Доњецку Губарјев је "изабран" за регионалног тужиоца.

17:30 - ДВА МИЛИОНА БОЦА ШАМПАЊЦА СА КРИМА ЗА РУСИЈУ

Крим је спреман да ове године Русији испоручи два милиона боца шампањца, изјавила је агенцији Криминформ директорка фабрике шампањских вина Нови Свет, Јанина Павленко.

Она је нагласила да је ове недеље о томе потписан уговор са руским партнерима, пренео је Итар тас.

Директорка фабрике верује да ће позитиван резултат данашњег референдума о питању уједињења са Русијом фабрици отворити нове перспективе.

18:03 - КЕРИ: САД НЕЋЕ ПРИХВАТИТИ РЕЗУЛТАТЕ РЕФЕРЕНДУМА НА КРИМУ

Амерички државни секретар Џон Кери поручио је данас у телефонском разговору министру иностраних послова Русије Сергеју Лавровом да САД неће прихватити резултате референдума на Криму и затражио од Русије да повуче своје снаге у базе на Криму, а заузврат би добила уставне реформе којима би у Украјини биле заштићене мањине, изјавио је амерички дипломата који није желео да буде именован.

18:13 - ОДЕСА МИТИНГ ПОДРШКЕ РЕФЕРЕНДУМУ НА КРИМУ

Више од 5.000 људи окупило се данас у Одеси да изрази подршку референдуму на Криму о будућем статусу тог полуострва.

У обраћању учесницима митинга, Антон Давидченко, шеф Савета за координацију јавних организација, истакао је да се овакви митинзи одржавају и у другим градовима на југоистоку Украјине и да се на њима организује и потписивање петиције којом се тражи одржавање референдума за децентрализацију Украјине, да се локални гувернери бирају на ту функцију и да руски добије статус другог државног језика, преноси Итар-тас с.

"Одеса је против државног удара у Кијеву, који су платили Запад и украјински олигарси. Не желимо да живимо у сиромаштву и не намеравамо да будемо толерантни према олигарсима и арбитрарности званичника", рекао је на овом скупу Ростислав Барда, шеф организације Сопротивленије (Отпор).

Безбедност скупа обезбеђују само учесници митинга, али и полицијске снаге.

Нови градоначелник Одесе, Владимир Немировнски, истиче да снаге које штите закон контролишу ситуацију у Одеси. Он такође позива грађане да остану код куће и не наседају на провокације.

19:07 - ДО 20 ЧАСОВА ГЛАСАЛО 73 ОДСТО, ОЧЕКИЈЕ СЕ ДА ОДЗИВ БУДЕ 80 ОДСТО

На изборима у Аутономној Републици Крим очекује се да излазност буде 80 одсто. Према подацима до 20 часова је изашло 73 одсто. Министар информација у влади Крима, Дмитриј Полонски, рекао је да оперативни подаци говоре да је излазност премашила 70 одсто, а да се очекује да достигне и 80 одсто.

19:21 - ЕВРОПСКИ ПОСМАТРАЧИ: ГЛАСАЊЕ КАО И У ИТАЛИЈИ

Процес гласања на Криму тече као и у Италији казао је за Итар Тасс члан мисије међународних посматрача, посланик Европског парламента из Италије Фабрицио Берто.

19:23 - ПОСМАТРАЧИ ИЗ СРБИЈЕ: ПРОЦЕДУРА УСАГЛАШЕНА СА МЕЂУНАРОДНИМ ПРАВОМ

Референдум на Криму проводи се слободно, а процедура је усаглашена са нормама међународног права оценили су посматрачи из Србије.

20:01 - ВИШЕ ОД 93 ОДСТО ИЗАШЛИХ ГЛАСАЛО ЗА ПРИСАЈЕДИЊЕЊЕ РУСИЈИ

На референдуму 93 одсто изашлих гласало је за присаједињење Русији, а седам одсто је гласало за опстанак Кима у Украјини показују процене које је урадила агенција Криминформ на узорку од 200 бирачких места.

20:10 - АКСЈОНОВ: ИСТОРИЈСКИ РЕФЕРЕНДУМ

Премијер Крима Сергеј Аксјонов рекао је да ће данашњи референдум о придруживању Русији ући у историју.

"Данас смо донели веома важну одлуку која ће ући у историју", објавио је Аксјонов на свом Ттвитер налогу, пренео је АФП.

Према резултатима анкете Републичког института за политичка и друштвена истраживања спроведене на 200 гласачких места на Криму, 93 одсто изашлих на данашњи референдум изјаснило се за присаједињење Крима Русији, саопштено је непосредно по затварању биралишта.

20:11 - СИМФЕРОПОЉ: 15.000 ЉУДИ ПРОСЛАВЉА ПРИКЉУЧЕЊЕ РУСИЈИ

У Симферопољу је одмах по затварању биралишта почело окупљање грађана са руским заставама на главном тргу, а према последњим информацијама тамо је присутно око 15.000 грађана који прослављају реферндумски резултат.

20:54 - КРИМ СЕ ВРАЋА У ЗОНУ РУБЉЕ

Једна од првих одлука нових власти крима биће повратак у зону рубље и обнова регистрационих база саопштио је вицепремијер Крима Рустам Темиргалиев.

20:57 - НА РЕФЕРЕНДУМУ ГЛАСАЛО 40 ОДСТО ТАТАРА

Према првим информацијамаоко 40 одсто кримских Татара узело је учешће на референдуму саопштио је премијер Крима Сергеј Аксенов.

21:10 - У СЕВАСТОПОЉУ 85 ОДСТО ИЗАШЛО НА РЕФЕРЕНДУМ

Излазност на референдуму за отцепљење од Украјине у Севастопољу износи више од 85 одсто рекла је шеф градске изборне комисије Валерија Медведев.

21:48 - ИЗЛАЗНОСТ НА КРИМУ 81,36 ОДСТО

Излазност на Криму, према подацима од 20 часова износи 81,36 одсто известио је председник комисије Врховног совјета за спровођење референдума Михаил Малишев.

21:52 - ПУТИН ОБАМИ: РЕФЕРЕНДУМ У СКЛАДУ СА МЕЂУНАРОДНИМ НОРМАМА

Председник Русије Владимир Путин рекао је вечерас у телефонском разговору са америчким председником Бараком Обамом да је референдум одржан данас на Криму био у потпуности у складу са нормама међународног права.

Путин и Обама су се сложили да упркос разликама постоји потреба да се заједнички тражи начини за стабилизацију ситуацију у Украјини, саопштено је из Кремља.

23:03 - ПРЕДСЕДНИК КРИМСКОГ ПАРЛАМЕНТА ЧЕКА БРЗ ОДГОВОР РУСИЈЕ

Председник Кримског парламента Владимир Константинов рекао је вечерас да ће Москва највероватније брзо одговорити на данашњи референдум Крима о припајању Русији.

"Мислим да ће Русија брзо одговорити, јер видите шта се дешава са народом, то је значајан догађај, не ради се само о кримском догађају, у питању је Русија и догађај од глобалног значаја", рекао је Константинов за руску телевизију "Росија 24 вести", пренео је Ројтерс.

Премијер Крима Сергеј Аксјонов је рекао хиљадама окупљених на Тргу Лењина у регионалној престоници Симферопољу да тај регион сада "иде кући", након референдума о прикључењу Русији.

23:25 - ЧЕПУРИН: НА КРИМУ СВЕ ПО ЗАКОНУ

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је вечерас да је гласање на Криму било веома добро организовано и нагласио да је све рађено у складу са међународним правом.

"Гласање је било веома добро организовано, велика већина становништва је учестовала на референдуму и према излазним анкетама, већина је потврдно одговорила на питање", рекао је Чапурин за Тањуг.

23:30 - КЕРЧ: ЗА ПРИСАЈЕДИЊЕЊЕ ГЛАСАЛО 97 ОДСТО СТАНОВНИКА

У Керчу на референдуму за присаједењењу Руској федерацији гласало је 97 одсто становника. Славље на улицама града.

23:35 - НА ОСНОВУ 50 ОДСТО ПРЕГЛЕДАНОГ МАТЕРИЈАЛА 95,5 ОДСТО ГЛАСАЛО ЗА ПРИСАЈЕДИЊЕЊЕ

Према подацима из Комисије Врховног совјета Крима за спровођење референдума, а на основу 50 одсто пребројаних гласова 95,5 одсто је гласало за присаједињење Русији рекао је шеф Комисије Михаил Малишев.

23:42 - КИЈЕВ ТРЕНИРА 60.000 ВОЈНИКА, ФИНАНСИРА ИХ ЗАПАД

Помоћ Запада биће усмерена на финансирање нових трупа Украјинске Националне гарде, која према плановима Кијева треба да броји 60.000 војника.