У Египту је током антивладиних маршева, организованих у суботу поводом треће годишњице свргавања некадашњег председника Хоснија Мубарака, погинуло седморо људи, али су истовремено хиљаде Египћана изашли на улице у знак подршке војним властима.

Безбедњаци су употребили сузавац и пуцали у ваздух да би спречили противнике војног режима да допру до трга Тахрир, симбола устанка из 2011, извештава Ројтерс.

Уместо противника власти, на овом тргу се појавила маса присталица садашњих власти. Они су извикивали пароле подршке генералу Абделу Фатаху ал-Сисију, који је прошлог јуна руководио свргавањем исламистичког председника Мохамеда Морсија.

Окупљени на Тахриру су били представници знатног дела Египћана, којима је доста трогодишњих превирања, хаоса и економског опадања и који желе да виде одлучну војничку фигуру на челу државе.

Истовремено су у разним деловима Каира, у којима су се појавила и оружана возила, убијена четири антивладина демонстранта.

У јужном египатском граду, Мињи, у сукобима између присталица Морсија и снага безбености погинуло је двоје људи, док је у Александрији погинула једна жена, а ухапшено је више десетина демонстраната.

Очекује се да ће Сиси, који је био шеф војне обавештајне службе током Мубаракове владавине, ускоро да најави своју кандидатуру за председника земље. Избори ће вероватно бити одржани током наредних шест месеци.

Аналитичари предвиђају Сисијеву надмоћну победу уколико се кандидује. Неколико потенцијалних кандидата је већ најавило да неће учествовати у надметању за председнички положај уколико се кандидује и Сиси, који је своје најгласније кртичаре, Муслиманску браћу, прогласио терористичком организацијом и отерао их у илегалу, а њихове вође у затвор.Тензије поново расту у Египту након убиства шеторице људи у Каиру, за шта је одговорност прерузела једна група, инспирисана ал-Каидом и базирана на Синајском полуострву, на којем влада безакоње.

Рано јутрос дошло је и до експлозије бомбе у близини каирске полицијске академије, при чему, према саопштену египатског министарства унутрашњих послова, нико није повређен. Антивладини демонстранти су, иначе, у суботу растерани убрзо пошто су се окупили у близини једне каирске джамије. Поред исламиста, присталица Морсија, међу демонстрантима је било и секуларних, либералних активиста који су играли кључну улогу у револуцији 2011, али сада сматрају да је војска приграбила превише власти.

И организације за људска права оптужују садашње египатске власти за претерану примену силе, истичући да се након свгавања Морсија прошлог јула у Египту примењује државно насиље без преседана.