ГЕНЕРАЛНИ директор“ моћног мексичког нарко-картела Хоакин Гузман Лоера (стар 56 или 59 година, у зависности од извора) убраја се међу 100 најмоћнијих људи света - тако тврди амерички магазин „Форбс“, специјализован за ту врсту топ-листа.

Хоакин је, кажу Американци, најмоћнији трговац дрогом - он „овери“ четвртину свих наркотика који у САД уђу преко мексичке границе. То му је довољно за статус 67. најмоћнијег на планети. Капитал му, са друге стране, није нарочито велики (?!) - по богатству се прошле године котирао иза 1.000. позиције.

Експерти за трговину дрогом изнели су конзервативну процену да годишњи приходи Лоериног картела Синалоа превазилазе три милијарде долара. Иако име картела подсећа на неку смртно озбиљну корпорацију из стаклено-челичног облакодера, нема ревизорске куће која би могла да провери књиге и направи његову „личну карту“. У фебруару ове године град Чикаго га је прогласио за „државног непријатеља број 1“ - први пут пошто је тим звањем почаствовао Алфонса Капонеа званог Ал (за разлику од Капонеа, Лоера никада није био у Чикагу).

Зову га Ел Чапо Гузман, или Мали Гузман (Ниски, ако ћемо још прецизније), јер није нарастао изнад метра и 68 центиметара. Већ је деценија откако је најмоћнији трговац дрогом у СМД, а процењује се да је десети најбогатији човек у тој земљи. У САД, надлежна агенција ДЕА сматра га највећим нарко-босом свих времена - наводно је надмашио покојног Колумбијца Пабла Ескобара. САД нуде пет милиона долара за информацију која би довела до његовог хапшења.

БЕКСТВО УПРКОС потврђеној способности да се неопажено и брзо креће из места у место, Хоакин Гузман Лоера је 1993. ухапшен у Гватемали и потом изручен Мексику, где је осуђен на 20 година и девет месеци затвора. Подмитио је чуваре и утекао. Званичници тврде да је 78 људи било умешано у његово бекство!

Рецепт за успех Малог Гузмана звучи једноставно: он превози тоне кокаина из Колумбије у САД. Мексико је тачно између. Нјегов картел има и допунске активности: производи и тргује локалном, мексичком робом - метамфетамином, марихуаном и хероином. Као дете, он је, међутим, продавао - поморандже. То су биле његове „гајбице“, чијим се вукљањем и на нашим просторима могло да стигне до првог милиона (после је лакше). Одрастао је, наравно, и свој мексички сан сањао у сиромашној породици, али је отац ипак имао везе са сумњивим а моћним типовима. Међу њима су били и пионири испоруке дроге у САД - авионом. Већ на преласку из седамдесетих у осамдесете године, Мали Гузман је обилато користио своју шансу, па је касније, када су остале вође „пале“, он преузео кормило картела са Пацифика.

Мали Гузман први је прекршио пакт о ненападању између великих картела - био је немилосрдан када је требало. Гузману су убили сина, он је покренуо одмазду. За Мексиканце, он је митско биће, нема га нигде а свуда је у исто време. Зато је и његову стварну моћ тешко преценити.