ВАШИНГТОН - Амерички председник Барак Обама до овог лета није знао да Национална безбедносна агенција (НСА) шпијунира лидере страних држава, међу којима је и немачка канцеларка Ангела Меркел, која се "на мерама" налазила од 2002. године, пише "Вашингтон пост".

Према наводима престоничког дневника, који се позива на изјаве више неименованих званичника администрације, Обама је знао да се прати комуникација лидера држава које се сматрају за непријатеље САД, али није био обавештен да су у програму надзора и председници или премијери земаља савезника Америке.

Они, међутим, нису желели да говоре о обиму мера које су се спроводиле, рекавши само да Обама, иако није знао да се прате телефонски позиви Меркелове, није био љут на обавештајце што га нису до свих детаља упознали са програмом надзора.

"Нјихов посао је да политичарима доставе што је више могуће података и обично су критиковани што не успевају да сазнају довољно обавештајних података. Ово је нешто ново за њих сада", казао је саговорник Вашингтон поста.

ОБУСТАВА ПРИСЛУШКИВАНЈА Бела кућа разматра да обустави прислушкивање страних лидера, јавила је јутрос америчка агенција АП позивајући на неименованог високог званичника. АП наводи, позивајући се на свој извор из америчке администрације, да одлука није прецизирана и да су "неке неспецификоване промене већ направљене, али које су у фази разматрања, укључујући престанак прикупљања (прислушкивања) разговора пријатељских шефова држава".

Да нису знали све детаље о програму шпијунирања, данас је рекла и шефица сенатског комитета за обавештајне послове, сенаторка Дајен Фајнстајн из Калифорније.

"Уз сво поштовање рада НСА, ја сам против прислушкивања лидера наших савезника, Француске, Шпаније, Мексика и Немачке", рекла је ова сенаторка, додајући да ће комитет који води спровести значајно преиспитивање програма које спроводе обавештајне агенције.

"Сем ако САД нису у сукобу са неком земљом или постоји ванредна ситуација због које је потребно спровести мере надзора, сматрам да Америка не би требало да прикупља податке о телефонским разговорима и имејл конверзацији коју спроводе председници и премијери држава које су наши савезници", закључила је шефица сенатског одбора.

Званичници САД су признали да су односи с Немачком погоршани након најновијих открића, али и даље сматрају да ће се ситуација поправити након одлуке Обаме да се заустави програм шпијунирања и изврши комплетна ревизија рада НСА.