НСА шпијунирала Мартина Лутера Кинга због рата у Вијетнаму

Тањуг

26. 09. 2013. у 10:45

НСА шпијунирала Мартина Лутера Кинга због рата у Вијетнаму
Америчка НСА прислушкивала је икону борбе за грађанска права Мартина Лутера Кинга и светског првака у боксу Мухамеда Алија

ВАШИНГТОН - Америчка Национална агенцију за безбедност (НСА) прислушкивала је икону борбе за грађанска права Мартина Лутера Кинга и светског првака у боксу Мухамеда Алија као и друге познате критичаре због оспоравања учешћа САД-а у рату у Вијетнаму кроз тајни програм с кога је недавно скинута ознака тајности.

Током шест године трајања програма "Минарет" седамдесетих година прошлог века на мети шпијунирања НСА и помно праћени су Мартин Лутер и његов колега Витни Јанг, боксерска звезда, али и новинари Неw Јорк Тимес-а и Wасхингтон Пост-а као и два члана америчког Конгреса - сенатор Френк Чрч из Ајдаха и сенатор Хауард Бејкер из Тенесија.

После четрдесет година откривен је добро чувани документ НСА који је историјски приказ "епизоде под називом шпијунирање оних који лоше причају, али не и потпуно незаконито", преноси агенција АФП.

Спровођење програма због све већег "антиратног неслагања код куће" покренуо је председник Линдон Джонсон пошто га је иницирао код америчких обавештајних агенција 1967. како би открио да ли су неки протести били "подгрејани споља".

НСА је сарађивала са осталим америчким шпијунским агенцијама како би направиле "листу критичара вијетнамског рата" и контролисале њихове разговоре са иностранством.

Програм је наставио и потоњи председник Ричард Никсон када је ушао у Белу кућу 1969. за коју историчари наводе да је "одражава климу параноје које је прожимала његово председниковање".

Програм "Минарет" угасио је амерички тужилац Елиот Ричардсон 1973. пошто је Никсонова администрација упала у политички скандал "Вотергејт" и мало затим амерички председник поднео оставку.

Рат у Вијетнаму водио се у време Хладног рата, трајао је од 1955 -1975 и водио се између Демократске Републике Вијетнам (Северни Вијетнам) против Републике Вијетнам (Јужни Вијетнам) у савезу са САД, а процењује се да је однео преко три милиона људских живота.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Томица Кораћ

26.09.2013. 11:14

Ма браво за „светионик демократије“.

Čedomir Činić

26.09.2013. 11:56

crnogorac tebi se obracam. Zato danas zivimo u vreme civilizacije, i civilizaciju branimo privatizacionim procesima, ne spijunazom. Velika je razlika imati fakultetsko obrazovanje i biti akademik, ili pokretac drustva.