Стотине деце не иде у школу због крвне освете

Тањуг

16. 09. 2013. у 14:12

Стотине деце не иде у школу због крвне освете
Стотине деце у Албанији не присуствује данас почетку школске године јер се крију у кући због крвне освете која потиче од неколико генерација уназад
ТИРАНА - Стотине деце у Албанији не присуствује данас почетку школске године јер се крију у кући због крвне освете која потиче од неколико генерација уназад, саопштила је албанска Организација за помирење.

Ђин Марку из те организације саопштио је да укупно 590 деце, узраста између три и 15 година, неће похађати наставу због средњовековне традиције по којој "крв може да освети само крв", пренео је АФП.

Француска агенција објашњава да по традицији која сеже до 15. века сви мушки чланови једне породице, укључујући и новорођенчад, могу да буду убијени због тога што је неко из ње убио члана неке друге породице.

То брутално правило је широко распрострањено у сиромашним планинским крајевим на северу Албаније, али и неким селима и градовима у другим деловима те земље.

"Већини те деце (која остају код куће) онемогућена је било каква комуникација и не могу да присуствују настави због изолације", рекао је Марку.

Албанске просветне власти прошле године покренуле су пројекте школовање код куће за сву децу која не присуствују настави из страха да ће им нашкодити давнашњи породични непријатељи.

Новоименована министарка просвете Линдита Никољи рекла је да ће влада наставити да помаже тој деци, али и да је њен циљ да они изађу напоље и да могу да присуствују часовима као сви други, у школама.

Према њеним речима, нова влада социјалисте Едија Раме изгласана у недељу, планира да спроводи постојеће законе и уведе нову политику усмерену на окончање такве ситуације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

zoks

16.09.2013. 14:26

I sa takvima treba da pravimo zajednicku drzavu,ne dao Bog? Sa takvima treba da razvijamo dobrosusedske odnose?Takve treba da trpimo u nasoj kuci,da ne kazem drzavi? Jadni smo mi!

Avram, Keltski Istoricar

16.09.2013. 16:00

Krvna osveta je poznata kod svih severno-africkih arapa. Albanci i Crnogorci su dosli iz tih krajeva. Prema tome krvna osveta je veoma aktivna u Crnoj Gori, na Kosovu i u Albaniji.

sl

16.09.2013. 20:11

@Avram, Keltski Istoricar - Crnogorci su dosli odakle i drugi Srbi, i nemoj da nas mesas sa Albancima

Miro Markovic

16.09.2013. 20:29

@Avram, Keltski Istoricar - Avrame, cak i da kazes istinu, tebi ovde niko vise ne veruje, jer si se osramotio "poznavanjem" istorije naroda koji zive na nasim prostorima, Ti si svojim neznanjem ili mrznjom zasluzio opste nepoverenje.

Ruben Lonuestro

17.09.2013. 13:06

@Avram, Keltski Istoricar - Avram prica gluposti: Vendetta se srece u juznoj italiji, spanjolskoj itd. ne radi se o nikakvom genetskom indikatoru nego kulturno antropoloskom ; o znaku kulturâ koje funkcionisu na nejednakosti ; slicnost izmedju Crnogoraca i Siptara je ogromna po toj liniji a i uopste po folkloru ; na istoricarima i antropolozima je da pronadju njen razlog.

Урош 1990

20.01.2014. 20:35

@Avram, Keltski Istoricar - Ми прави Срби који знамо нешто наше историје вас не мешамо са Албанцима, не бој се ништа!! Али веома је занимљива та чињеница да је крва освета веома активна код Шиптара и Црногораца, само ми објасни одакле то? Сви смо ми један народ, Његош нас уједињује, ПОЗДРАВ!

djoko

16.09.2013. 19:18

I za mene je krvna osveta logicna zamisli da ti neko ubije djete i koje nije nicim doprinjelo da ga netko ubije i ti poznas tu osobu i vidjas je svaki dan sta bi ti uradio dozvolio da sud dosudi kaznu koja je nelogicna i ti kao roditelj da budes s tim ok.

Josip

16.09.2013. 19:32

zoks.I vi bi htjeli da je Kosovo Srbija.Treba da budete zahvalni Milosevicu sto je otjerao Kosovo iz Srbije.

Jabre

16.09.2013. 23:58

@Josip - Nije Milošević nego Nemačka i ostali zapad, to je očigledno i ne vidi samo onaj ko neće.

Aiwendil

17.09.2013. 03:43

@Josip - Josipe , ako izostavim tvoj sarkazam , niko ne zeli da ima sugradjane poput ovih , bili oni siptari ili ne, medjutim (zahvaljujuci zapadu) Srbija je bila onemogucena da ocisti teritoriju od zla , vec je to platila teritorijom kosova . Da ti pojasnim , hrvatima nista nije smetalo da oteraju srbe iz Knina i krajine , ALI da ti srbi i ne pomisle da odcepe tu teritoriju . Ako imas imalo osecaja za istinom i pravdom , shvatices .