ПАРИЗ - Блиски исток је "буре барута" којем се приближава буктиња, а када експлодира нико не зна шта ће се догодити, при чему постоји могућност избијања регионалног рата, упозорио је сиријски председник Башар ал-Асад у интервјуу француском листу "Фигаро".

На питање какав ће бити његов одговор у случају војних напада на Сирију, Асад је рекао да не треба говорити само о сиријском одговору, већ и о ономе што би се могло догодити после првог удара.

"Међутим, нико не зна шта ће се десити. Сви ће изгубити контролу над ситуацијом када 'буре барута' буде експлодирало, хаос и екстремизам ће се раширити, а постоји и опасност од регионалног рата", упозорио је он, у интервјуу дописнику "Фигароа" чије је делове француски дневник данас објавио.

САД: Сигао амерички носач авиона. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Упитан да ли може да докаже да његова војска није употребила хемијско оружје 21. августа у предграђу Дамаска током напада у којем је убијено више од хиљаду људи, за шта га оптужују амерички председник Барак Обама и шеф француске државе Франсоа Оланд, Асад је одговорио да свако ко оптужује мора и да изнесе доказе за то.

"Ми смо позвали САД и Француску да изнесу макар један једини доказ, али Обама и Оланд нису били у могућности да то учине, ни пред својим сународницима", рекао је Асад.

"Не кажем да сиријска војска поседује или не поседује такво оружје, али претпоставимо да наша војска жели да употреби оружје за масовно уништење: да ли је могуће да она то учини у зони у којој се и сама налази и у којој су војници рањени из тог оружја, као што су констатовали инспектори УН приликом обиласка болнице у којој се они лече", казао је он, постављајући питање "да ли је то иоле логично".

Асад је, одговарајући на питање да ли је Француска постала непријатељ Сирије, рекао да је свако ко доприноси финансијском и војном јачању терориста - непријатељ сиријског народа.

"Свако ко ради против интереса Сирије и њених грађана је непријатељ. Француски народ није наш непријатељ, али је политика његове државе непријатељска по сиријски народ", истакао је он.

У мери у којој је политика француске државе непријатељска по народ Сирије, та држава ће бити њен непријатељ, а то непријатељство ће бити окончано када француска држава промени политику, рекао је Асад.

По његовим речима, то ће имати последице, наравно негативне, и по интересе Француске.

Снаге лојалне сиријском председнику Башару ал-Асаду извеле су "снажан и координисан" напад хемијским оружјем 21. августа у предграђу Дамаска, а у њему је убијена 281 особа, наводи се у данас објављеном извештају француске обавештајне службе.

Француски премијер Жан-Марк Еро проследио је посланицима податке објављене у документу на данашњем састанку посвећеном сиријској кризи, истакавши да је реч о "масовном нападу", пренео је Франс прес.

Документ, који су објавиле спољне и војне безбедносне службена девет страна износи пет тачака на основу којих се тврди да иза напада стоји Асад.

"То представља велику претњу за националну и глобалну безбедност", рекао је за Ројтерс извор из француске владе.

Обавештајни подаци садрже сателитске снимке који показују да је напад извршен из области које контролише влада, источно и западно од Дамаска, а да су му циљ били квартови под контролом побуњеника.

Према овом неименованом извору, власти од тад бомбардују ову област како би уништиле доказе.