ВАШИНГТОН - Амерички председник Барак Обама поздравио је данас велики допринос који је за права мањина у Америци имао Мартин Лутер Кинг, истакавши да је потребна "стална будност" како би се сан истакнутог активисте остварио.

Први црни амерички председник одао је почаст великом борцу за људска права на степеништу Линколновог меморијалног центра у Вашингтону, на истом месту на коме је пре 50 година Кинг одржао свој чувени говор "Ја имам сан".
"Он је и потлаченима и тлачитељима понудио пут спасења. Нјегове речи поседују моћ и пророчанство без премца у нашем времену", рекао је Обама, јавила је агенција Франс прес.

Амерички председник је подсетио да су се хиљаде Афроамериканаца 1963. године придружили Кинговом "Маршу на Вашингтон" како би тражили своја права и пробудили "дуго успавану свест" своје земље.

Обама, коме појединци замерају да се није потрудио да помогне афроамеричкој заједници, која је и даље оптерећена сиромаштвом и препрекама у напредовању, одбацио је тврдње да се мало шта променило за црначко становништво од Кинговог чувеног говора.

Обама је истовремено нагласио да још много тога треба да се уради како би се остварио Кингов сан и да је неопходна "стална будност".

Обами су се на церемонији у центру Вашингтона придружили бивши председници Джими Картер и Бил Клинтон.