Обама: Неопходна стална будност за остварење Кинговог сна

Тањуг

28. 08. 2013. у 23:36

Обама: Неопходна стална будност за остварење Кинговог сна
Амерички председник је поздравио велики допринос који је за права мањина у Америци имао Мартин Лутер Кинг, истакавши да је потребна "стална будност" како би се сан истакнутог активисте остварио
ВАШИНГТОН - Амерички председник Барак Обама поздравио је данас велики допринос који је за права мањина у Америци имао Мартин Лутер Кинг, истакавши да је потребна "стална будност" како би се сан истакнутог активисте остварио.

Први црни амерички председник одао је почаст великом борцу за људска права на степеништу Линколновог меморијалног центра у Вашингтону, на истом месту на коме је пре 50 година Кинг одржао свој чувени говор "Ја имам сан".
"Он је и потлаченима и тлачитељима понудио пут спасења. Нјегове речи поседују моћ и пророчанство без премца у нашем времену", рекао је Обама, јавила је агенција Франс прес.

Амерички председник је подсетио да су се хиљаде Афроамериканаца 1963. године придружили Кинговом "Маршу на Вашингтон" како би тражили своја права и пробудили "дуго успавану свест" своје земље.

Обама, коме појединци замерају да се није потрудио да помогне афроамеричкој заједници, која је и даље оптерећена сиромаштвом и препрекама у напредовању, одбацио је тврдње да се мало шта променило за црначко становништво од Кинговог чувеног говора.

Обама је истовремено нагласио да још много тога треба да се уради како би се остварио Кингов сан и да је неопходна "стална будност".

Обами су се на церемонији у центру Вашингтона придружили бивши председници Джими Картер и Бил Клинтон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

okjolim

29.08.2013. 00:15

Noam Čomski tvrdi da su svi američki predsjednici od Drugog Svjetskog rata ratni zločinci.Nema šta blistav um potvrdio fenomenalnu moć zapažanja. No jadni bi se osjećao Luter King da vidi da je o pravima(bilo kakvim) manjina govorio Obama a palčeve držali Karter i Klinton.Jer ovaj trio je sasvim sigurno na intelektualnom nivou ubjedljivo na začelju ma kad su u pitanju i američki predsjednici.

Jabre

29.08.2013. 03:21

Takvi su tz Afro-Amerikanci i ako su ih njihovi crnci prodavali belcima krive belce i kukaju zbog robovlasništva. ALI kada treba porobiti nekog drugog ili ubijati onda su ponosni da mogu oni to da rade i da su zajedno sa belcima.

Живот 2060. по мојим предвиђањима

29.08.2013. 06:38

Није тачно да се није далеко одмакло. То кажу само они који неће да виде ни прихвате реалност. Све Мериканке обожавају Афроамериканце. Сви Афроамериканци билдују 6-10 сати дневно, како би лакше поднели животне напоре. Резултат стиже кроз коју деценију.

savo arizona

29.08.2013. 08:44

Zivim 15g u USA AZ sve je ok samo crna rasa nece da radi bave se samo kriminalom i traze drzavne benificije to traje 50 i vise godina.Ima i bjele rase koji su van zakona koji budu u zatvoru zbog sitnog kriminala ali zbog toga nemogu vise dobiti posao.Sve se svodi na biznis,postoje zatvori koji uzimaju $50 hiljada godisnje od drzave USA po robijasu cak postoje i privatni zatvori.Tako sto vise kriminala i kriminalaca to vise dolara bogatim koji upravljaju kriminalom i oni ga balansiraju.

Ruben Lonuestro

29.08.2013. 15:36

@savo arizona - karceralna ekonomija je jedina njihova aktivnost gde su nepriokosnoveni. Svetska sila ; recite mi molim vas jesu li penitenciarne kompanije kotirate na Wall Street-u?