Компјутерски проблеми у суду у Гвантанаму

Тањуг

24. 08. 2013. у 09:25

Компјутерски проблеми у суду у Гвантанаму
Одбрана тражи од судије трибунала у Гвантанаму да обустави претпретресна саслушања у случају напада од 11. септембра 2001. године због проблема са рачунарима и електронском поштом
Адвокати одбране затражили су од судије трибунала за ратне злочине у Гвантанаму да обустави претпретресна саслушања у случају напада од 11. септембра 2001. године, док техничари не отклоне проблеме са рачунарима и електронском поштом.

Овај захтев адвокати одбране оптужених за терористичке нападе на Нјујорк и Вашингтон поднели су јер због тих проблема, како кажу, не могу да обављају посао, будући да мејлови које шаљу не стижу и да је истражна документација коју су прикупљали годинама нестала.

"Практично смо се вратили у 19. век. Треба нам пет до 10 пута више времена за припрему одбране", рекао је мајор Джејсон Рајт, који заступа Халида Шеика Мохамеда, оптуженог за организовање напада.

Технички саветници у Пентагону истичу да би за отклањање проблема са рачунарима и имејловима било потребно до 111 дана након потписивања уговора и доделе средстава, а да рад не би могао да почне пре почетка 2014. године, јавио је Ројтерс.

Судија пуковник Джејмс Пол је рекао да ће размотрити ово питање на претпретресном саслушању заказаном за 16. септембар и одлучити да ли да откаже саслушања предвиђена за период од октобра до јануара.

Петорица затвореника оптужени су за везе са ал-Каидом, тероризам и убиства због сумње да су обучавали и финансирали отмичаре који су 2001. године са четири авиона ударили у зграде Светског трговинског центра и Пентагона, док је један авион завршио у једном пољу у Пенсилванији.

У тим нападима убијено је скоро 3.000 људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације