Посрће најбогатија скандинавска привреда

Тањуг

22. 08. 2013. у 23:26

Посрће најбогатија скандинавска привреда
Највећа норвешка банка ДНБ АСА наводи да ће та земља бити једина од 15 европских земаља, које је анализирала, у којој економски раст неће убрзати идуће године

ОСЛО - Норвешка, највећи произвођач нафте и гаса у Европи, са државним инвестиционим фондом "тешким" 760 милијарди долара, бори се да подстакне тражњу у време када се остатак Европе опоравља од дугогодишњих економских проблема, наводи агенција Блумберг.

Највећа норвешка банка ДНБ АСА наводи да ће та земља бити једина од 15 европских земаља, које је анализирала, у којој економски раст неће убрзати идуће године.

Највећи "тег" који кочи привредни раст су потрошачи који оклевају да троше, због све већих дугова домаћинстава. Норвешка, која је била сигурно уточиште за време дужничких проблема у Европи, не успева да одржи корак са опоравком других развијених тржишта.

Та економија, чија се вредност процењује на 480 милијарди евра, порасла је за свега 0,2 одсто у другом кварталу, што је мање од трећине темпа којег су очекивали економисти-учесници у анкети Блумберга.

"Раст у 2013. могао би да подбаци у односу на очекивања. Сувише је рано да се износе процене", рекао је јуче министар финансија, Сигбјорн Јонсен.

"Да би привредни раст Норвешке напредовао, фискална потрошња треба да се фокусира на инвестиције које подстичу раст", навео је портпарол норвешке опозиционе Конзервативне партије, Јан Торе Санер, наводећи да су приоритети његове странке образовање, истраживање, инфраструктура и пореске олакшице.

ДНБ процењује да ће привредни раст ове године успорити на два са 3,4 одсто из 2012, а темпо раста неће убрзати до 2016, када би требало да достигне 2,1 одсто.

"Спорији економски раст довешће до повећања незпослености и споријег раста плата, док су цене некретнина већ у паду", наводе економисти ДНБ, који прогнозирају да ће већи пад цена станова бити избегнут због стагнације изградње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације