Место Чаушескуове ликвидације отворено за јавност

Тањуг

10. 08. 2013. у 13:14

Место Чаушескуове ликвидације отворено за јавност
Румунске власти ће у септембру отворити за јавност рестаурирану војну базу у којој је румунски диктатор са супругом стрељан 1989. године
БУКУРАШТ - Румунске власти ће у септембру отворити за јавност рестаурирану војну базу у којој је румунски диктатор Николаје Чаушеску заједно са својом супругом Еленом стрељан 1989. године, пишу локални медији.

"Посетиоци ће моћи да воде зид испред ког је пар Чаушеску стрељан", изјавио је за агенцију Медијафакс Овидиу Карстина, директор музејског простора у Трговишту, у централној Румунији.

"Унутрашњост зграде је офарбан истом бојом као и 1989, и намештај ће бити идентичан. Обновићемо и салу у којој је одржано суђење и спаваћу собу у којој су провели своју последњу ноћ", казао је он, преноси АФП.

Румунске власти су одлучиле да отворе војни комплекс због великог интересовања страних туриста, жељних да виде место на којем је румунски диктатор ликвидиран.

Када се 22. децембра 1989. године огромна маса гневних демонстраната окупила испред седишта Комунистичке партије у Букурешту, Чаушеску је побегао хеликоптером из града, али га је убрзо војска зауставила.

Након тродневног суђења пред специјалним војним судом, брачни пар Чаушеску је осуђен на смрт стрељањем.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације