ХИРОШИМА - Јапан је данас обележио 68 година откако је на Хирошиму у Другом светском рату бачена атомска бомба церемонијом у част погинулих и обећањима да ће се наставити борба за нуклеарно разоружавање.

Око 50.000 људи одало је пошту погинулима минутом ћутања у мировном парку у Хирошими, поред епицентра атомске експлозије која се догодила 6. августа 1945. када је погинуло 140.000 људи.

Три дана касније атомска бомба је бачена на Нагасаки, где је погинуло још неколико десетина хиљада људи, што је довело до предаје Јапана савезничким снагама.

Јапански премијер Шинзо Абе, један од многобројних државника који су присуствовали церемонији обележавања годишњице трагедије, изјавио је да Јапан, као једина земља која је доживела нуклеарни напад, има дужност да се залаже за уништење нуклеарног оружја.

Он није поменуо дилему са којом се његова земља, сиромашна ресурсима, суочава када је у питању нуклеарна енергија, нити десетине хиљада људи који су расељени због ризика од радиоактивног зрачења у околини нуклеарке Фукушиме оштећене после разорног земљотреса и цунамија 2011.

Већина јапанских нуклеарних електрана затворена је после трагедије 2011, у којима су оштећени реактори у Фукушими, што је изазвало њихово топљење.

Абе се залаже за отварање нуклеарних електрана уз нове мере безбедности, али многи Јапанци су против тога.

Има више од 200.000 хибакуша (људи који су преживели атомски напад) и они у просеку имају 79 година. Многи од њих су дошли на данашњу церемонију да запале свеће и помоле се за жртве напада.

Градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи је одржао говор "мировна декларација", у коме је описао бол преживелих и њихову изолованост због тога што су контаминирани радијацијом.

"Атомска бомба је најнехуманије оружје и апсолутно зло. Хибакуше, који познају пакао атомског напада, стално се боре против тог зла", рекао је градоначелник.

Он је критиковао владу због тога што хоће поново да покрене нуклеарне електране и да извози нуклеарну технологију у друге земље.

"Источни Јапан овг лета још трпи последице великог земљотреса и нуклеарне кастастрофе (у Фукушими). Очајничка борба да се околна места оспособе за живот наставља се. Становници Хирошиме врло добро знају колико је опоравак тежак", казао је Мацуи.

Он је апеловао на владу да брзо осмисли и почне да спроводи одговорну енергетску политику где ће приротет бити безбедност и запосленост људи, пренео је АП.

Недавни договор да се разговара о нуклеарној енергетској сарадњи са Индијом вероватно ће осујетити настојања да се укине нуклеарно оружје, поручио је градоначелник Хирошиме.

Преживели из Хирошиме су понудили помоћ онима који су угрожени нуклеарном катастрофом у Фукушими, где је ситуација тешка после топљења три реактора.

Компанија "Токио електрик пауер", која управља Фукушимом, признаје да има проблема да заустави истицање воде контаминиране радијацијом зато што су објекти за складиштење воде преплављени.

Претходна влада је прошле године обећала да ће постепено избацивати нуклеарну енергију из употребе и повећавати коришћење обновљивих извора енергије.

Али Абе се залаже за "одговорну" енергетску политику која би омогућила да нуклеарке поново буду пуштене у рад, што би растеретило привреду од скупог увоза гаса и нафте.