ПРИСТАЛИЦЕ председника Египта Мухамеда Мурсија поубијане су у петак на протесту у Каиру.

Војска је пуцала на људе који су изашли на улице главног града после молитве петком, што је уобичајен термин за исказивање беса још од „арапског пролећа“ пре две године. Убијено је троје демонстраната.

Око 2.000 Мурсијевих присталица кренуло је са молитве ка Официрском клубу Председничке гарде, где је наводно заточен председник Египта. Војници су упозорили народ да не прелази улицу, али су неки од њих ипак то учинили. Прво су одјекнули пуцњи у ваздух, а затим - у људе. То тврди дописник Би-Би-Сија, присутан на лицу места, док војска демантује да је употребила бојеву муницију против народа.

НЕМИРИ И У ПЕТАК ВЕЧЕ Неколико стотина исламистичких присталица свргнутог египатског председника Мохамеда Морсија кренуло је у петак вече ка националној телевизији на обалама реке Нил у центру Каира. Сведоци кажу да су они прешли мост на Нилу у близини Трга Тахрир, где се налазе Морсијеви противници. У близини Трга налазе се војници с оклопним возилима. Војска је саопштила да намерава да ривалске фракције држи раздвојене, а исламисти су прешли мост и окупили се испред седишта телевизије.

Пред демонстрације у петак, војска је саопштила да неће предузимати „арбитрарне мере против било које фракције или политичке струје“, гарантујући право на протест, све док демонстранти не угрожавају националну безбедност.

Прелазак улице је, изгледа, протумачен као претња националној безбедности, па су неки од прекршилаца кажњени смрћу. Тако строгу казну не предвиђају ни законодавства држава са шеријатским правом, чега су се уплашили генерали и део грађана који су демонстрирали против Мурсија и његовог покрета Муслиманска браћа.

Джихад ал Хадад, портпарол Муслиманске браће, у петак је био чврсто при ставу да исламистички покрет - убедљиви победник последњих избора - одбија сарадњу с новим вођством (прокламованим генералском вољом) и захтева моментално ослобађање заточених.

Брадати људи су у петак запосели простор око каирске джамије Раба ал Адавија. На главама су имали грађевинске шлемове, а у рукама штапове, цеви и штангле.

- Војска и генерал Сиси су издали Египат, издали су нашу револуцију - викао је један од њих, преноси Би-Би-Си. - Требало би да нас штите, нас, египатски народ, али, уместо тога, они нас даве.

УБИЈЕНИ ПОЛИЦАЈЦИ У граду Ел-Ариш на Синају убијена су два египатска пилицајца испред једне владине зграде. Убијени полицајци су обезбеђивали ту владину зграду када су их убили непознати наоружани нападачи, рекли су ти медицински извори. Наоружани исламисти су у петак рано ујутру напали и чланове обезбеђења аеродрома у Ел-Аришу. За сада није јасно да ли је тај напад, као и напад на једну полицијску станицу у оближњем граду Рафах, на граници с Газом, реакција на свргавање исламистичког египатског председника Мохамеда Морсија.

Војска, званично, тражи мир у земљи, наводећи да жели да заштити сваког Египћанина.

Грађани ове земље поштују, чак обожавају армију, али је њено мешање у политику и уклањање председника Мурсија отуђило велики део заједнице, констатује британска телевизија. Постоје, тренутно, два, дубоким ровом подељена Египта: један, бесан због гажења демократске воље народа и други, који још слави на Тргу Тахрир, сматрајући да генерали заправо штите демократски поредак, односно поредак налик на западни.

Секуларна опозиција се труди да искористи тренутак. Нобеловац Мухамед ел Барадеј, правник, некадашњи директор Међународне агенције за атомску енергију, критиковао је војску у периоду после обарања Хоснија Мубарака, али је сада хвали. Председник Мурси је, како тврди, покушао од себе да начини фараона - што је популарна оптужба, још од Мубараковог времена, мада се не зна зашто реч фараон представља нешто лоше. У том процесу, он је себе лишио права да управља земљом, каже Ел Барадеј, додајући да је египатска демократија „у повоју“. То је казао британским новинарима, а они, ако су образовани, знају да су демократија и умерена владавина у њиховој земљи настали пре свега зато што она није ни имала редовну војску.

- Акција војске је вратила револуцију на исправан колосек - рекао је Ел Барадеј. - Алтернатива је био грађански рат, нова Сомалија у Египту.

Коментатор Би-Би-Сија закључује да је експеримент с египатском демократијом - пропао. Додали бисмо да се то онда, по логици ствари, односи и на цело „арапско пролеће“, схваћено суштински као демократски процес. И Мубарак је био генерал. Вође Муслиманске браће и њихове политичке партије, највећег политичког и друштвеног покрета у земљи, опкољени су и стављени иза браве као толико пута у годинама пре револуције 2011, додаје британски новинар и закључује:

- Интервенција војске не решава египатске економске проблеме. Земља је дубоко подељена. Ово није добар почетак нове ере.

АП: АМЕРИКА ТАЈНО ИЗА ПУЧА

СЈЕДИНјЕНЕ Америчке Државе послале су тајну поруку Египту да прихватају одлуку војске да збаци Мухамеда Мурсија, надајући се да ће они који дођу на власт имати више разумевања за америчке интересе од његове исламистичке владе, јавила је америчка агенција Асоушијтед прес.

Званични Вашингтон, међутим, брине могућност да нове војне власти спроведу насиље над Муслиманском браћом, партијом збаченог председника, што би египатско друштво одвело ка још хаотичнијој ситуацији, и отежало помирење.

Амерички председник Барак Обама састао се с представницима државног и безбедносног врха у Белој кући, разматрајући новонасталу ситуацију у Египту, јавио је АП. На састанку су, између осталих, били државни секретар Джон Кери, секретар за одбрану Чак Хејгел и специјална саветница за безбедност Сузан Рајс. Према наводима агенције, званичници су истакли „важност брзог и одговорног враћања пуне власти демократски изабраној цивилној власти“.

САД годишње помаже Египат са око 1,5 милијарди долара, али ће сад помоћ бити доведена у питање, јер постоји закон усвојен у Конгресу, према којем финансијска подршка мора да буде укинута држави у којој је демократски изабрана влада свргнута војним ударом.

АП, међутим, подсећа да председник Обама у свом првом обраћању јавности у среду, догађаје у Египту није назвао пучем!


МУСЛИМАНСКА БРАЋА: ПРИВРЕМЕНИ ПРЕДСЕДНИК ЕГИПТА ЈЕ ЈЕВРЕЈИН

Муслиманска браћа објавила су на свом званичном сајту да је нови привремени председник Египта Адли Мансур Јеврејин, пренео је "Вашингтон пост". Тај чланак на сајту ИкхwанОнлине је касније уклоњен, преносе израелски медији и подсећају да је Мансур раније био главни судија уставног суда.

"Пост" даље пише да је у чланку погрешно стајало како се Мансур сматра суботаром, што је јеврејска секта. Аутори су такође тврдили навели да је египатски коптски патријарх одбио да га покрсти. Такође је писало да је Мансурово постављење подржао Израел и САД и да је то део плана да на крају лидер постане бивши шеф Међународне агенције за атомску енергију ЕлБарадеи, наводи лист.