ФБИ знао за одлазак бомбаша у Русију

Тањуг

среда, 24. 04. 2013. у 10:51

ФБИ знао за одлазак бомбаша у Русију
Америчка секретарка за државну безбедност изјавила је да је њена агенција знала за прошлогодишње путовање Тамерлана Царнајева у Русију
ВАШИНГТОН - Америчка секретарка за државну безбедност Дженет Наполитано изјавила је да је њена агенција знала за прошлогодишње путовање једног од осумњичених бостонских бомбаша Тамерлана Царнајева у Русију.

Она је рекла да је Царнајево име погрешно спеловано, тако да његов повратак у САД након шест месеци није забележен од надлежних служби.
"Систем је реаговао када је напуштао земљу, али није забележен повратак", казала је Наполитано.

ФБИ сада детаљно истражује то путовање, пошто се сумња да је старији брат тада постао радикални исламиста, и проверава се да ли је био повезан са неким страним групама.
Он је у првом случају и био испитиван након дојаве из Русије, и тада је стављен на листу особа које се проверавају приликом путовања, наводи агенција АП. Међутим, пошто ФБИ није пронашао никакве податке који би га повезали са тероризмом, он је пуштен да без проблема отпутује из земље.

Наполитано је сведочила пред сенатским комитетом за правосуђе, током расправе о сету нових имиграционих закона. Она је том приликом од републиканских сенатора бранила владин програм давања азила, који су и Царнајеви добили пре десет година, објашњавајући да надлежни органи детаљни у више корака проверавају сваки захтев.

Браћа Царнајев се терете да су организовала прошлонедељени терористички напад у Бостону, приликом кога су три особе погинуле, а више од 180 је повређено.
Тамерлан Царнајев је пре пар дана погинуо у сукобу са полицијом током потере, док је његов млађи брат Джохар ухапшен у петак увече и сада се налази у болници где се опоравља од повреда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Beogradjanin

24.04.2013. 11:03

Kad su njima dva dvadesetogodisnjaka prevarila ceo sistem bezbednosti - sta bi im uradila prava organizovana grupa?? Ko seje vetar - zanje buru...

Ruben Lonuestro

24.04.2013. 11:13

Beskrajne lazi i manipulacije ; a istina je jednostavna: saka monstruma koja odlucuje o sudbini americke nacije - a bogami manje vise i mnogim drugim sirom sveta - nece se odreci nijedne moguce metode na njenom putu prema apsolutnoj dominaciji ; totalnoj dominaciji ; tamo demokratija postoji samo kao rec i iluzija.

zoks

24.04.2013. 11:55

I sada ce biti da su Rusi poslali ovog momka da uradi ono sto je uradio,ako je uopste i uradio,jer ja amerikanosima APSOLUTNO NISTA ne verujem!

Miomir Maksimcev

24.04.2013. 12:28

FBI ga je preslisao ali "nije pronašao nikakve podatke koji bi ga povezali sa terorizmom". Verovatno se misli sa terorizmom u SAD. Najverovatnije su znali za njegove veze sa teroristima ali su verovali da ce terorisati Ruse a ne njih! Jeste li primetili da se u tekstu ne pominje Cecenija nego Rusija? Kada terorisu SAD onda su Risi ali su Ceceni "borci za slobodu" kada terorisu Ruse. Hoce li ikad prestati taj rasizam?

mlbrnsrb

24.04.2013. 19:28

Ovi uvek sve saznaju ubrzo, otprilike 7 dana posle svakog dogadjaja, tako su isli na mesec ubrzo po sletanju keruse Lajke, isti studio sto je snimio sletanje na mesec je snimio vatanje Miladina...