Светски државници на инаугурацији папе

Ј. КЕРБЛЕР

недеља, 17. 03. 2013. у 13:37

Светски државници на инаугурацији папе
На свечани церемонијал у уторак долази амерички потпредседник Джо Бајден, председник Зимбабвеа Роберт Мугабе, као и бројни председници и премијери из целога света
Више од 100.000 људи дошло је у Рим на први ангелус папе Фрање.

Из дана у дан Аргентинац Хорхе Марио Бергољо изненађује својим понашањем, па је тако по све изван протокола у недељу ујутро, пред први ангелус, изашао изван ватиканских зидина како би се поздравио са становницима Рима. Папа је стрпљиво, уз осмех, пролазио крај дуге колоне људи који су дошли на Трг светог Петра, са многим разменио по неку реч и руковао се.

Био је то за ватикански строги протокол посве неочекивана одлука папа Фрање, а последњих дана таквих је потеза било на претек.

Засада папа сам обавља и секретарске послове, отвара своју пошту, одговара на позиве. На запрепаштење кардинала који имају и по неколико секретара, папа је у Рим допутовао без иједног, јер га до сада није ни имао.

Папа сам телефонира угледним римским свештеницима којима жели да се захвали на подршци, па је изазвао и неколико смешних реакција, када му је портир једне црквене институције, након што се папа представио, одговорио: ”Ако сте ви папа, ја сам Наполеон”!

У Рим су почели да долазе светски државници који ће у уторак да присуствују свечаном церемонијалу званичног проглашења Хорхе Марио Бергоља за папу. У недељу ће у Рим да допутује и аргентинска председница Кристина Фернандез де Кирхнер, са којом кардинал Бергољо није био у добрим односима.

Очекује се долазак и америчког потпредседника Джо Бајдена, у Риму је већ чилеански председник Себастиан Пинера, а најављен је И долазак контроверзог председника Зимбабвеа Роберта Мугабеа.

Следеће седмице папа ће хеликоптером да одлети у кастел Гандолфо, где ће у четири ока да разговара са Бенедиктом XВИ. Предвиђен је И заједнички ручак, а до сада је папа Фрањо са великим симпатијама говорио о свом претходнику.

Ватиканској администрацији је послао поруку да ће сви да остану на својим местима и наставити послове које су радили до сада. Тек када папа ”сними” ситуацију предложиће нови тим људи, међу којима ће да буде и државни секретар Свете Столице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Muhamed Velicanstveni

17.03.2013. 16:25

Ziveo nas dragi Papa i neka ti dragi Bog dodeli snage da se boris protiv danasnjeg zla i sotona koje vladaju svetom, neka Vatikan udje u vecnost i da vodi svoje vernike putem mira , ljubavi i vere u zivot, volimo te dragi nas Papa

katolik-rimokatolik

18.03.2013. 00:48

@Muhamed Velicanstveni - Odličan komentar, potpuno se slažem sa gore izrečenim, puna podrška novoizabranom Papi.

Zoran1

18.03.2013. 01:55

@Muhamed Velicanstveni - A sta sa fratorima koji siluju decu sirom sveta i kardinalima koji ih podrzavaju?

Djordje

18.03.2013. 01:01

Ovaj Papa po svom pristupu kao pojedinac mozda ce se pokazati uzornim nakon mnogo vremena. Ali onoga sto se bojim je njegova jezuitska pozadina i agenda koja stoji iza njega . Najverovatnije ce to biti prica o vuku u jagnjecoj kozi. Najstrasnije je sto ce zavesti mnoge ljude koji ce pomisliti da se pojavio zbilja svet covek. Voleo bih da nisam u pravu, ali na zalost tu i tamo ponesto sam i nacuo o modernoj jezuitskoj teologiji. Ne uliva poverenje ni malo.

krsma

18.03.2013. 11:50

Ovo je samo svecani uvod u nove pogrome koje moramo docekati spremni a oni neka nastave preko Holivuda i njihovih smesnih filmova da nas predstavljaju kao siledzije!