Судан: Арапска племенска милиција убила 50 људи

Тањуг

субота, 23. 02. 2013. у 23:14

Судан: Арапска племенска милиција убила 50 људи
Припадници једне арапске милиције користећи аутоматско оружје, убили су више од 50 људи и спалили више од 30 кућа у суданској области Дарфур

Припадници једне арапске милиције користећи аутоматско оружје, убили су у суботу више од 50 људи у суданској области Дарфур, јавила је агенција АФП позивајући се на изјаве локалног становништва.

"Они су спалили 30 кућа и убили 53 људи", рекао је један од грађана Ел Сиреафа. Један други становник потврдио је биланс убијених.

Двојица сведока су рекли да нападачи припадају милицији племена Резеигат која се бори против ривалске арапске групе Бени Хусеин од почетка јануара ове године у области рудника злата "Джебел Амир" у суданској савезној држави Северни Дарфур.

"Налазимо се на гробљу где сахрањујемо погинуле", рекао је један од сведока, додајући да се међу убијенима налазе и две жене и двоје деце.

Суданска влада потписала је 11. фебруара споразум о прекиду ватре са огранком побуњеничке групе Покрет правде и једнакости (ЈЕМ) у Дарфуру.

ЈЕМ је део савеза суданских побуњеника из редова мањинских група који настоји да свргне режим у Картуму којим доминирају Арапи.

Према подацима УН, од почетка сукоба између неарапских побуњеника и снага режима у западној области Дарфур 2003. године, убијено је најмање 300.000 људи, а више од милион Суданаца је морало да напусти своје домове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације