МОСКВА - Северна Кореја је увела ратно стање, а оружаним снагама је наређено да се спреме за рат, јавила је руска ТВ станица Раша тудеј, позивајући се на јужнокорејски дневник Ђунганг.

Неименовни извор јужнокорејског дневника је изјавио да је севернокорејски лидер Ким Джонг-ун наредио да се заврше припреме за нову нуклеарну пробу која ће бити изведена ускоро.

Извор дневника је рекао да је Ким наредио увођење ратног стања и војних закона од поноћи 29. јануара и да је наредио свим јединицама да се спреме за рат.

Аналитичари сматрају да би нуклеарна проба могла да буде изведена 16. фебруара, на рођендан покојног севернокорејског лидера Ким Джонг-ила, или 25. фебруара, за када је заказана инаугурација новог јужнокорејског председника Парк Геун-хјеа, каже Раша тодеј.

Севернокорејски медији су јавили да је Ким на састанку са највишим званичницима наредио увођење "ефикасних државних мера".

Те мере се уводе пошто је Савет безбедности УН увео нове санкције против севернокорејских званичника, међу којима су забране путовања и замрзавање имовине. Санкције су уведене после пробе севернокорејске ракете дугог домета.