ПАРИЗ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ДОМИНИКУ Строс-Кану је враћена слобода, додуше условна, а познаваоци америчког правног система кажу да његове перипетије тек сада почињу.

Услови под којима му је дозвољено да напусти затвор “Рајкер ајленд” до сада су готово невиђени. Уз невероватно високу кауцију (милион долара плус пет милиона гаранције), морао је да врати пасош, али и да пристане на инсталирање камера у стану, ношење електронске наруквице и даноноћно присуство наоружаног чувара! Американци се, наиме, плаше да се не понови “афера Полански”, и да им Строс-Кан испред носа не умакне у Европу. Постојала је бојазан да ће да се сакрије у француској амбасади или конзулату, па је због тога смештен у најстрожи могући кућни притвор.

Строс-Кан је, ипак, приликом објављивања одлуке у четвртак деловао као човек којем је пао тежак камен са срца. Успео је и да се насмеши и да у судници махне у знак поздрава супрузи и ћерки, које су дошле да му пруже подршку. Слика је, уопште, била много другачија него пре неколико дана, када се први пут појавио на суду: није имао лисице, био је обријан, успео је да делом поврати свој познати ноншалантни ход.

ВИЗИОНАРСКА КНЈИГА ВЕЛИКО интересовање ових дана у Француској изазива књига о Доминику Строс-Кану која је објављена још прошле године, и у којој анонимни аутор, бивши сарадник или сарадница, под псеудонимом Касандра, описује његову личност. Занимљиво је да је, између осталог, предвиђено да ће га његове авантуре са женама зауставити у каријери, као и да “никада неће бити председник Француске, зато што се неће ни кандидовати”.

Зли језици су приметили још једну разлику: док га је због оптужби за покушај силовања у понедељак жена, судија Мелиса Джексон, осудила на притвор, дотле га је у четвртак мушкарац, судија Мајкл Обус, пустио на условну слободу.

У сваком случају, ова условна слобода коштаће бившег директора ММФ више него папрено. Процене су да ће за услуге адвоката, припреме за одбрану, али и услове надгледања који иду на његов трошак, морати да плаћа астрономских 300.000 долара месечно! Многи се питају како он то може финансијски да издржи, са својом годишњом платом од око 500.000 долара без пореза. Брачни пар Строс-Кан, међутим, има велико богатство. Нјегова супруга, позната новинарка Ан Сенклер, унука је једног од најпознатијих трговаца уметничким делима 20. века Пола Розенберга. У својој колекцији она има веома вредне слике, Монеа, Матиса... Неке од њих су протеклих година на аукцијама продате и за по десетак милиона евра.

Ан Сенклер је купила кућу у Вашингтону, где се налази седиште ММФ-а, за четири милиона долара, а брачни пар има и два стана у Паризу, од четири, односно три милиона евра. Имају некретнине и у Ријаду, Маракешу... Процењује се да њихово богатство износи од 50 до 80 милиона долара.

Строс-Канова супруга је, иначе, прича за себе. Због мужа је одустала од новинарске каријере, када је он својевремено постао француски министар, да њена функција не би дошла у сукоб интереса. Ћутке је прешла преко многих оптужби за неверство супруга, а када је избила афера у хотелу “Софител”, била је међу првима која му је пружила пуну подршку.

Брачни пар Строс-Кан сада ће заједно кренути у борбу за доказивање Доминикове невиности. Адвокати су већ ангажовали армију приватних детектива, који до танчина чешљају прошлост собарице, тражећи и најмању ситницу која би могла да евентуално дискредитује њено сведочење. Испоставило се, тако, да фамозни “брат” који је претходних дана давао изјаве пред ТВ камерама, уопште није у крвном сродству са женом која се жалила да је напаствована.

Истовремено, појавиле су се нове информације, према којима врата од Строс-Кановог апартмана у тренутку догађаја нису била затворена, да је унутра већ био један од запослених, вероватно односећи доручак, који је, одлазећи, пропустио собарицу. Магнетна картица за отварање врата тако неће моћи да буде употребљена као доказ. Такође, у ходницима хотела, изгледа, нема камера, како се мислило у први мах, када се говорило да постоје снимци на којима се види Строс-Кан како ужурбано напушта своју собу.

Први претрес је заказан за 6. јуни.