СИНТАГМА, главни атински трг симболичног имена (синтагма на грчком значи устав), централна је тачка петомилионске метрополе.

Котлина између светог акропољског брда и Ликавитоса, на другој страни, зове се Трг Устава од септембра 1843. Тада је наметнути краљ Отон Баварски, под претњом оружаним устанком, био приморан да учини уступак народу и донесе први савремени грчки устав.

Највиши правни акт није донео суштинске промене у животу Грка, али се краљ Отон потрудио да оправда репутацију оца Лудвига Баварског, који је важио за једног од водећих поштовалаца хеленизма и трајних вредности античког наслеђа у Европи 19. века.

Свестан да су му велике силе Француска, Енглеска и Русија поклониле престо сиромашне земље због очевих дипломатских заслуга, после распада Отоманског царства, Отон је преобразио град. Пројектовао је широке булеваре, уз помоћ данске браће Хансен изградио прелепе зграде Универзитета, Библиотеке и Академије, многобројна здања у неокласичном стилу насупрот краљевске палате, данашњег Парламента, и, практично, одредио изглед сквера Синтагма.

Излишно је рећи да је баш на Синтагми државни и пословни центар Грчке.

Одавде се влада и управља.

КО СУ ЕВЗОНИ
Назив евзон потиче од речи „зосменос“, коју је у својим еповима користио Хомер, а значи „врло опасан“. У време ратова за ослобођење од Турака, ова традиционална одећа постаје и униформа, симбол хеленског националног идентитета и отпора. При одабиру младића који ће војни рок служити у елитној јединици грчких евзона, води се рачуна о висини. Евзон не сме да буде нижи од 1,87 м, док је некада та граница била 1,65 м.

Тргом доминира зграда Парламента, у чијем залеђу су и званични резиденцијални простори председника Републике и премијера.

Најотменији и најстарији хотел је „Гран Бретања“ („Велика Британија“), изграђен у 19. веку. У луксузним салонима се кројила судбина ове земље, а за историју олимпизма је остало да је Пјер де Кубертен баш у „Гран Бретањи“ одлучио да уместо Будимпеште за домаћина првих савремених олимпијских игара одабере Атину. Тако су Грци успели да „Олимпијаду врате кући“ и доведу пред свршен чин тадашњег премијера Харилаоса Трикуписа, аутора изјаве „дужан као Грчка“.

Велики противник непотребних издатака и „атлетске забаве за широке народне масе“ Трикупис је одбио да се задужује због Олимпијаде, па је поднео оставку и као пензионер из кафеа „Гран Бретање“ гледао како се наследници муче са првом озбиљном дужничком кризом.

Парламент је изграђен између 1836. и 1842. као резиденција првог грчког краља Ота и краљице Амалије. Ту је живео и други грчки краљ Георгије, а за време чије владавине су два велика пожара готово уништила ово репрезентативно здање.

Грчка влада 1924. доноси одлуку да некадашња краљева резиденција постане Вули - седиште грчког Парламента.

Највећу пажњу изазива смена страже на широком мермерном простору.

Евзон је одевен у светлу „фустанелу“, сукњу сачињену од 36 метара тканине, са 400 плисираних фалти које симболизују по једну годину робовања под Турском. За израду богатог, ручно везеног јелека, потребно је три месеца. Евзон носи специјалну критску капу - царухја, ципеле од црвене коже тешке три килограма, са 120 металних клинова у ђоновима којима, при сваком кораку, производи рески звук, снажно ударајући о плочу.

Евзони су један од најзначајнијих националних симбола. Увек у пару, 24 часа дневно, непомични, погледа усредсређеног на тачку у даљини. Не постоји начин да им било ко одвуче пажњу нити да изазове и најмањи покрет на лицу.

Последњих година, година кризе, Синтагма је постала синоним за праве уличне ратове учесника многобројних протеста и припадника снага реда.

И ове године, по традицији, као што су то чинили њихови дедови и очеви, хиљаде Атињана повешће породице у дане ускршњих празника у незаобилазну шетњу Синтагмом.