Метрополе којима прете земљотреси

Тањуг

04. 04. 2011. у 13:34

Метрополе којима прете земљотреси
Токио ће током следећих деценија задесити разоран земљотрес. Посебно је трусно и подручје од Кине, преко Непала, Ирана до Турске и југоисточне Европе

БОН - На основу анализа Земљине коре и података о ранијим земљотресима геофизичари са приличном сигурношћу процењују да ће подручје Токија током следећих деценија задесити разоран земљотрес.

Разлог је у напетости која расте испред обале Јапана, у подводној пукотини Филипинска и Пацифичка плоча улазе испод Евроазијске плоче и при том запињу једна о другу.

Пре 88 година у земљотресу снаге 7,9 степени у подручју Токија погинуло је 140.000 људи. Отада влада претећи мир јер настаје нова затегнутост, тако да неки стручњаци о Токију говоре као о "граду који чека да умре".

Међутим, Јапан је само једна од земаља које се "тресу". До земљотреса, теоријски, може да дође на сваком месту у свету, али су они много чешћи на рубовима континенталних плоча.

Више од 95 одсто земљотреса дешава се дуж тихоокеанског "ватреног појаса", у регионима у којима се Аустралијска, Индијска, Арапска и Афричка плоча подвлаче под севернију Евроазијску плочу.

Такође, посебно је трусно подручје од Кине, преко Непала, Ирана до Турске и југоисточне Европе, пренео је немачки државни радио "Дојче веле".

Многи од тих делова света густо су насељени, насеља су често на обалама и угрожена су од евентуалног цунамија. Прво у индустријски развијеним, а затим све више и у земљама убрзаног развоја настајали су велики градови, често мегаградови.

Међу тим градовима, према проценама геофизичара, најугроженији је главни град Непала Катманду који има "само" милион становника. Изузетно су угрожени и Делхи, Мумбај, Манила, Исламабад, Техеран, Джакарта, Бандунг, Карачи, Истанбул, Измир, Богота, Мексико Сити, Гватемала Сити, Сан Салвадор, Кито и Лима.

У индустријски развијеним земљама поред Токија посебно је угрожен Лос Анђелес.

Када је реч о високоразвијеним земљама стручњаци полазе од тога да би разорни земљотрес могао изазвати огромну материјалну штету. Биле би оштећене или уништене скупе стамбене и пословне зграде и индустријска постројења.

Тачних процена нема, али се, рецимо, у случају разорног земљотреса у Токију рачуна на штету која би могла достићи 3.000 милијарди долара, плус колатерална штета у светској привреди. Међутим, број људских жртава не би морао бити велики, јер се у развијеним земљама води рачуна о опасности од потреса и примењују високи стандарди у изградњи.

С друге стране, у земљама убразног развоја материјална штета не би била тако велика, али се рачуна да би могло бити далеко више жртава - управо због стандарда у грађевинарству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Ja ja i opet ja

11.04.2012. 15:46

Jedna nasa naucnica je rekla da i Srbiji preti zemljotres 2012. Ali da ce se nakon ove godine tlo smiriti i da zemljotresa nece biti vise toliko i tako razornih. Navodno se kora odvojila od jezgra, hladjenjem i sada se sve to sleze. Ali verujem da su tim zemljotrisima doprinele i nuklearne probe pod zemljom i u morima. Pogledajte na youtube-u i videcete zaprepascujuce snimke...brrrr

Мало истине

08.07.2015. 17:12

Не прете земљотреси гига градовима него је обрнуто. Нормално је, бар по научницима, да се Земља смирује уз извесне потресе који хиљадама година нису били баш тако катастрофални иако јачи него данас. Притисак милиона тона терета на појединим местима, а то су велики градови, допринео је "неконтролисаним" померањима и променама померања плоча. Сасвим разумљиво. И магарац на кога натоварите 500 кила терета на сапи, мора да цркне и да се поломи. Само, научници не смеју да таласају превише о томе.