БРОЈ оних чија су смрт или нестанак у Јапану потврђени, достигао је у недељу 20.405, десет дана након разорног земљотреса и цунамија који је погодио ту земљу, али страхује се да би тај биланс могао бити и много већи. Јер, само у префектури Мијаги, где је до сада потврђена смрт 4.882 особе, шеф локалне полиције је изјавио да ће мртвих сигурно бити много више и да ће достићи 15.000.

Сада је већ извесно да је земљотрес од 11. марта највећа несрећа која је задесила Јапан од Другог светског рата и најгора природна катастрофа још од великог Канто земљотреса 1923. године када је погинуло више од 142.000 људи.

Ужурбано се наставља и рад на санирању штете на нуклеарном комплексу Фукушима чије стање изазива највише пажње светске јавности због страха да би могло доћи до нуклеарне катастрофе уколико се стање не стабилизује.

ЕКОНОМСКИ ТАЛАС ФИНАСИЈСКА криза из Јапана, изазвана земљотресом, почела је да се прелива на остали део света. Тако је фабрика аутомобила „Опел“, због прекида испоруке електронских компоненти из Јапана, одлучила да затвори своју фабрику у шпанској Сарагоси, док ће у погону у немачком Ахену доћи до укидања две од три радне смене. „Дженерал моторс“ је још раније саопштио да ће због проблема са испорукама из Јапана, ове недеље зауставити производњу у својој фабрици у Луизијани.

Страх је у недељу подгрејан чињеницом да су тајвански званичници саопштили да је откривена радијација у пасуљу увезеном из Јапана, иако је реч о нивоу који је исувише мали да би угрозио људско здравље. То је први случај откривања трагова радијације у намирницама увезеним из Јапана након кризе с нуклеарком Фукушима.

Онеспокојавајућа је и вест да је забележено присуство радиоактивног јода у неким намирницама, у спанаћу и млеку, које потичу из угрожених префектура, а и вода у Токију и још пет подручја има радиоактивног јода. Из наше амбасаде у главном граду Јапана је саопштено да надлежне службе нису упутиле никакво посебно упозорење у том смислу, па се верује да се ипак не ради о већој опасности.

- Србија не би требало да осети последице хаварија у јапанским нуклеаркама, јер је много удаљена од њих, а у случају да те радиоактивне честице стигну до нас, не би биле у истом облику и структури као у Јапану - изјавио је директор Јавног предузећа „Нуклеарни објекти Србије“, Радојица Пешић.

Између свих ових, не баш охрабрујућих новости током недеље из Јапана, стигла је и једна добра вест која је обишла свет. У рушевинама једне зграде на североистоку Јапана, девет дана после катастрофалног земљотреса и цунамија, пронађени су живи једна 80-годишња жена и њен шеснаестогодишњи унук.

Спасиоци су уочили младића на крову његове куће у граду Ишиномаки, како зове у помоћ, а кад су ушли у зграду, затекли су живу старицу. Обоје су били веома слаби, али свесни. Преживели су захваљујући залихама хране које су се налазиле у њиховом фрижидеру.

ЧАЧАК И БЕОГРАД ЗА ЈАПАН ЗАПОСЛЕНИ у Поштанској радној јединици у Чачку, од шалтерских службеника, преко поштара и референата, па све до управника, спремни су да у својим домовима прихвате 17 малишана из Јапана. Нада Марковић из поште у оближњој Атеници, која има четворо деце, и која је избегла 1999. године из Пећи, пријавила се за прихватање двоје малишана из ове далеке земље. У недељу је, после суботње акције „Београд Јапану“, у нашем главном граду одржан још један скуп подршке. Више стотина грађана направило је „1.000 папирних ждралова за Јапан“ са поруком да су Срби „у срцу и мислима са јапанским народом у тешким данима које преживљавају“. Према веровању, оном ко направи 1.000 ждралова у оригами техници испуниће се жеља.

После земљотреса због престанка рада расхладних система дошло је до низа експлозија и пожара на реакторима, а инжењери од тада покушавају да држе гориве шипке и базене за складиштење потрошеног нуклеарног горива под водом.

Јер, када су прегрејане гориве шипке изложене ваздуху, оне почињу да се топе и испуштају велике количине опасних радиоактивних честица у атмосферу.

У недељу је тим стручњака забележио мали успех када је спровео струју до реактора 2, док је у реакторима 5 и 6 успостављено стабилно стање. Намера тима инжењера је да врати у функцију контролну собу, светла и расхладни систем у реактору један, али имајући у виду размере оштећења, није извесно да ће систем прорадити чак и ако струје буде било.

Притисак у реактору три, који је у преподневним сатима почео да расте, касније је стабилизован.

Ватрогасна служба у недељу је на реакторе посула 2.000 тона воде из возила којима не управљају људи, пошто су ватрогасци који су до сада учествовали у операцији хлађења реактора били изложени необично високом степену радиоактивности.ГРАЂАНИ ЈАПАНА ЗНАЈУ ЗА СОЛИДАРНОСТ СРБИЈЕ

- ГРАЂАНИ Јапана помно прате акције солидарности и хуманитарне помоћи из многих земаља, између осталих и из Србије, и упознати су са широким активностима прикупљања финансијске помоћи која се упућује преко српског и јапанског Црвеног крста - изјавио је у недељу амбасадор Србије у Токију Иван Мркић истакавши да је са посебном пажњом примљена дубока потресеност и искрено саучешће народа Србије. - Забележно је суботње окупљање у центру наше престонице са поруком „Београд Јапану“, где су људи у црвеним и белим мајицама формирали јапанску заставу, као израз саосећања са оним што се догодило.

Наши грађани са пребивалиштем у Јапану настављају да се јављају у амбасаду Србије у Токију, али су многобројна и јављања из Србије, са понудама да помогну унесрећенима.

- Најчешће се нуде бесплатан смештај и храна за пострадале и прихват у Србији. Неки предлажу усвајање јапанских сирочића, а други једноставно желе да учествују у отклањању рушевина и рашчишћавању терена. Лјудскост је у првом плану и то је најважније - каже амбасадор Мркић.