ТОКИО - Јапанска полиција је данас у нуклеарну електрану Фукушима послала водени топ који ће помоћи у пуњењу водом базена за хлађење у којем се налази истрошено нуклеарно гориво, јавила је јапанска новинска агенција Ђиђи прес. Очекује се да ће возило, које је послато из токијске полицијске управе, стићи у нуклеарну електрану Фукушима у четвртак ујутру и почети операцију чим буде спремно.


Радници у нуклеарки, којом управља токијска компанија за електричну енергију ТЕПЦО, покушавали су да подигну ниво воде, пренео је АФП. Због нефункционисања система за хлађење, шипке горива загревају воду, која испарава и тиме шипке остају ван воде, што може довести до ширења радиоактивног материјала. ТЕПЦО је потврдио да ће им полиција помоћи са воденим топовима, али није дао друге детаље.


Војни хеликоптер је раније данас послат да избаци воду на шипке горива, али се вратио необављеног посла због високог нивоа радијације изнад реактора.

Текст о повећању нивоа радијације и повратку радника у нуклеарку Фукушима можете да прочитате ОВДЕ


Америчка војска је данас саопштила да је доставила Јапану водене топове са високим притиском у оквиру помоћи САД у решавању кризе настале после снажног земљотреса и цунамија.


Иначе број жртава и особа које се воде као нестале после разорног земљотреса и пратећег цунамија који је погодио североисток Јапана пре шест дана близу је 13.000, саопштила је данас јапанска полиција. Према најновијим потврђеним подацима има 4.314 жртава, 8.606 оних о чијој субини се ништа не зна и 2.282 повређених, али судећима по извештајима који настављају да пристижу, укупан број жртава би могао да буде много већи, јавила је агенција АФП.

Градоначелник обалског града Ишиномаки у префектури Мијаги данас је сапштио да би број несталих могао да достигне 10.000, јер је у том граду на североистоку Јапана пре земљотреса и цунамија живело 16.000 људи, јавила је јапанска агенција Кјодо. Пре пет дана из лучког града Мунамисанрику у истој префектури упозорили су да ништа не знају за око 10.000 људи. У сред масовних спасилачких напора, суморне сталне промене броја жртава указују на тешке губитке људских живота на источној обали острва Хоншу, где је разорни талас уништио или оштетио висе од 55.380 кућа и других објеката.

ЕВАКУАЦИЈА СТРАНАЦА ТОКИО, ЛОНДОН - Велика Британија је у уторак саветовала својим грађанима да напусте Токио и подручја северно од јапанске престонице због све теже нуклеарне кризе у атомској централи Фукушима на североистоку Јапана. Нешто раније, и америчка амбасада у Токију препоручила је свим држављанима САД који се налазе у кругу од 80 километара око хаварисане нуклеарне централе Фукушима-Даиићи у Јапану да се евакуишу, или да не излазе из кућа.

Британски Би-Би-Си (ББЦ) јавио је да је гувернер региона у центру нуклеарне кризе у префектури Фукушима Јухеи Сато критиковао званичнике због начина које спроводе евакуацију у непосредној близини тешко погођене нуклеарне електране "Фукушима Даићи".

"Страх и бес који људи осећају достигао је тачку кључања", указао је Сато.

Он је додао да прихватни центри у близини постројења немају довољно топлих оброка и основних потрепштина, као што су гориво и медицинска помагала.

"Нама све недостаје", истакао је он.

ББЦ наводи да око 450.000 људи сада борави у привременим прихватним центрима и да многи спавају на поду школих сала за физичко васпитање.

************************************

ИАЕА: ЈАПАНЦИ ЗАБРИНУТИ ЗБОГ СКЛАДИШТА ЗА ИСТРОШЕНО ГОРИВО
БЕЧ - Јапански званичници су изразили забринутост о стању базена у којем се држи истрошено нуклеарно гориво у комплексу нуклеарне електране Фукушима-Даићи, који је оштећен током земљотреса и цунамија, пренела је данас у Бечу Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА).

"Јапанске власти су известиле о забринутости о стању базена за истрошено гориво у једини 3 и 4 Фукушима Даићи", навела је агенција.

Министар одбране Јапана Тошими Китазца је најавио да ће специјалне јединице хеликоптерима бацати воду на јединицу 3, и да се планира да се вода баца и на јединицу 4, али после јединице 3, преноси ИАЕА.

Међутим, како се наводи, потребно је најпре уклонити остатке експлозије од 14.марта, пре него што може да почне бацање воде из ваздуха.