БРИСЕЛ/ТРИПОЛИ - Европска унија послала је мисију у источнолибијски град Бенгази, који под контролом држи опозиција либијском лидеру Моамеру Гадафију, рекла је у понедељак портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон Маја Коциначић.

"Циљ мисије је да прикупи информације и процени ситуацију ради што бољег и опрезног планирања одговора на либијску кризу", рекла је Коцијанчићева, а пренео АФП.

Дипломатски извор рекао је да наметање зоне забрањеног лета "представља део опрезног планирања" које сада спроводи ЕУ. Иначе снаге либијског лидера Моамера Гадафија ушле су у понедељак тенковима у град Зувару, западно од Триполија, и, према речима сведока, боре се да дођу до центра места које су до понедељка држали побуњеници, док владине снаге истовремено на истоку интензивно бомбардују град Адждабија.

"Видим тенкове са места где се сада налазим, они су на око 500 метара од центра Зуваре", рекао је Тарек Абдулах у изјави за Ројтерс, истичући да још трају

ПОБУНЈЕНИЦИ ТРАЖЕ ОРУЖЈЕ ПРОТИВНИЦИ либијског лидера Моамера ел Гадафија затражили су у понедељак од међународне заједнице да им пошаље оружје. "Желимо оружје од међународне заједнице, ради борбе против криминалаца. Уместо што свет гледа како Гадафи коље свој народ", изјавио је генерал Мухамед Абделрахим немачкој агенцији ДПА.
Пре неколико недеља је Абделрахим напустио Гадафијеву војску и придружио се побуњеницима. Абделрахим је рекао да је у понедељак ујутру дошао у Бенгази како би се наоружао, пре повратка у град Брегу, где се побуњеници боре са Гадафијевим снагама.
"Гадафијеви војници нападају народ. Где су свет и међународна зеједница", упитао је Абделрахим.

сукоби, али да сматра да ће "ускоро цео град пасти у њихове руке (под контролу Гадафијевих снага)".

Становништво овог града, који се налази 110 километара од Триполија, у близини границе са Тунисом, раније је известило да многи људи беже из својих кућа које Гадафијеве снаге гађају тешком артиљеријом. АП је раније јавио да су, према речима једног побуњеника, у сукобима у граду погинула најмање четири борца опозиције, а да напад на Зувару представља најновији покушај режима да очисти побуњенике из северозападног дела земље око Триполија.

У међувремену, један становник источног града Адждабија рекао је за АП да Гадафијеви војни авиони изводе ваздушне нападе на сваких 20 минута. Бомбардовање је уследило неколико сати пошто је један авион изнад града избацио летке којим је становништво позвано да протера снаге које се противе Гадафију.

ГАДАФИЈУ ЗАБРАНЈЕН УЛАЗАК И ФИНАНСИЈСКЕ ТРАНСАКЦИЈЕ У РУСИЈИ
ЛИБИЈСКОМ либијском лидеру Моамеру ел Гадафију, његовој деци и најближем окружењу забрањен је улазак на територију Русије или транзит преко ње, као и извођење финансијских трансакција у тој земљи, јавиле су у понедељак руске агенције, преносећи текст указа руског председника Дмитрија Медведева. Према указу од 9. марта, којим су уведене мере за испуњење Резолуције 1.970 Савета безбедности УН од 26. фебруара ове године, на списку физичких лица налази се 16 особа, укључујући самог Гадафија, његове синове и кћерку, његовог брата, либијског министра одбране, начелника службе личног Гадафијевог обезбеђења, директора Војне обавештајне службе и неколико чиновника који имају "блиске везе са режимом".

Према објављеном комплетном тексту указа, на другом списку су имена особа којима се забрањује остваривање финансијских операција са средствима у њиховом власништву или под њиховом контролом, финансијским активама и економским ресурсима на територији Русије.

ЛИБИЈА ТЕМА САСТАНКА Г8 У ПАРИЗУ
СИТУАЦИЈА у Либији је била у понедељак главна тема састанка водећих сила света. Домаћин дводневном састанку шефова дипломатије Г8 од понедељка је Француска, најжешћи заговорник “тврдог става” према Муамеру ел Гадафију. Либијски сукоб главна је тема овог сусрета, потврђено је у Паризу.

Портпарол француског Министарства спољних послова Бернар Валеро рекао је да се, због погоршања насиља у Либији, “ниједна опција не може искључити”, пренео је Ројтерс. Договор Г8 би, по њему, омогућио Савету безбедности УН, који је добио званичан захтев од Арапске лиге да уведе зону забрањеног лета, да делује што пре. Немачки недељник “Цајт” објавио је текст у којем оцењује да “канцеларка Ангела Меркел кочи бомбашке планове француског председника Николе Саркозија у питању Либије”.

У међувремену, указом руског председника Дмитрија Медведева, Муамеру ел Гадафију, његовој деци и најближем окружењу, забрањен је улазак на територију Русије или транзит преко ње, као и извођење финансијских трансакција у тој земљи.