Давос: Сукоб демонстраната и полиције

Тањуг/Бета

29. 01. 2011. у 16:30

Давос: Сукоб демонстраната и полиције
Током последњег дана Светског економског форума у Давосу, у Швајцарској, дошло до сукоба полиције и демонстраната

ДАВОС - Учесници антикапиталистичких демонстрација бацали су данас флаше на полицајце, који су одговорили употребом водених топова, током последњег дана Светског економског форума у Давосу. Сукоб је избио када се група од око 100, углавном младих, локалних становника, после марширања кроз Давос, окупила испред железничке станице, недалеко од конференцијског центра где се одржавао Форум. Седам камиона са полицацајцима пратило је демонстранте, али нису интервенисали док нису избили сукоби код градске железничке станице на крају марша, пренео је Ројтерс.

То је био други пут ове седмице да је избило насиље током одржавања Форума.

Швајцарски анархисти су преузели одговорност за малу експлозију која је у четвртак разбила прозоре хотела где су се налазили светски званичници, али у инциденту нико није повређен.

Данашње протесте су организовали локални социјалисти и припадници партије Зелених.

"Они долазе овде да послују, пију, једу и тапшу једни друге по рамену. Не мислим да постоји неки интерес да помогну обичном народу. То би само смањило њихов профит", изјавила је једна од учесница протеста Карин Штифнер.

Становници Давоса, који остваре велики профит током трајања Форума, нису са симпатијама гледали на демонстранте.

"Најбоље је само их игнорисати. То су само млади левичари који желе пажњу. Форум је важан за наше послове", самтра локални становник Дерунгс Пирмин.

Број демонстраната је био мали у односу на некилико хилијада који су протестовали на претходним самитима Групе осам, као и у поређењу са 2.500 учесника Форума. Учесници протеста тврде да су локација Давоса у планинама, на више од два сата вожње од Цириха и полицијске блокаде путева спречили много људи да се прикључе демонстрацијама.

*****************************************************

ПРЕВИРАНЈА ОКО ВРЕДНОСТИ ВАЛУТА
ДАВОС - Економски форум у Давосу обележен је полемиком између богатих и сиромашних земаља о томе да ли је вредност долара и других кључних валута прецењена или потцењена, како би владе развијених држава могле да манипулишу опоравком својих привреда.

Из Вашингтона је и раније стизао захтев Пекингу да мора да подигне вредност јуана. Америчка влада тврди да Кина вештачи држи вредност јуана на ниском нивоу како би одржала ниску вредност радне снаге и добре резултате у спољној трговини, пише АП.

Слично мисле и владе у још неким државама, а аустралијски шеф дипломатије Кевин Руд отворено је позвао у Давосу кинеске власти да коригују вредност јуана навише.

Кина на то одговара да би подизање вредности јуана у тренутку када на светском тржишту расту цене хране имало негативних последица по инфлацију у тој земљи.

Истовремено, и САД и Велика Британија и још неке развијене земље дозволиле су финансијске интервенције централних банака како би стимулисали развој својих економија.

С друге страна, министри из Немачке и Француске наводе да вредност евра не би требало кориговати и оцењују да је мало вероватно да ће европска валута значајније осцилирати.

"Мислим да ће евро бити стабилан", изјавио је немачки министар финансија Волфганг Шојбле.

Нјегова француска колегиница Кристин Лагард оценила је да је еврозона скрајнута и позвала да се не "скраћује" еврозона.

Лидери економски слабије развијених земаља, попут Тајланда, указују да се на светској сцени направио вакуум који је настао као резултат неусаглашених жеља великих играча.

"Без обзира шта светски лидери говорили, они су и даље веома оријентисани на дешавања код куће", изјавио је председник Тајланда Абхисит Веджажива и подсетио да је прошло 10 година од преговора у Дохи а да још није направљен помак у дефинисању заједничке стратегије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације