Албанија поново претња региону!

М. З. Р.

23. 01. 2011. у 19:54

Албанија поново претња региону!
Анализа агенције „Стратфор“ упозорава на опасност од немира у Тирани. Сукоби подсећају на анархију из 1997. после које је букнуо рат на Косову

НАЈНОВИЈИ протести у Тирани израз су више од годину и по сузбијаних тензија између владе Саљија Берише и опозиције и носе опасност да немири у тако дубоко подељеном и клановски заснованом друштву постану регионални проблем, оценила је америчка агенција за стратешке анализе „Стратфор“.

У анализи поводом сукоба између присталица опозиције и полиције у Тирани у којима су погинуле три особе, „Стратфор“ наводи да то подсећа на претходне периоде нестабилности у Албанији, укључујући и „тоталну анархију“ која је владала у тој земљи 1997. године.

Током нереда 1997, подсећа америчка агенција, велика количина оружја из војних магацина прешла је у руке организованих криминалних група које су даље проследиле то оружје на отворено тржиште за извоз или директно сепаратистичкој Ослободилачкој војсци Косова (ОВК).

- Заправо су немири 1997. године били фактор који је помогао ОВК да се довољно наоружа и почне операције против српске полиције у покрајини, што је на крају проузроковало НАТО интервенцију против Београда 1999. и једнострано проглашење независности Косова 2008. године - пише „Стратфор“.

Агенција, међутим, оцењује да за сада нема назнака да ће се немири проширити ван Тиране, што би тек тада представљало опасност да се понови 1997. година, када су земљу потресали протести због пропасти пирамидалних банака.

- Сукоби показују културну поделу Албаније - наводи „Стратфор“. - Албанско друштво је највише од свих европских засновано на клановима, због чега је влади веома тешко да контролише целу земљу... Због друштва заснованог на клановима и распрострањености организованог криминала власт је увек слаба и стога никад не треба много да земља упадне у хаос.

Да би се садашња криза проширила на читаву земљу као што је то било 1997. године, потребни су протести или на југу, где су упоришта социјалиста, или у северним градовима као што су Скадар, Пешкопеја и Кукеш, који су Беришина упоришта, оцењује агенција.

Када је 1997. године пропала пирамидална штедња у коју је била укључено скоро две трећине грађана, избила је побуна и настала петомесечна анархија која је окончана интервенцијом снага УН предвођених Италијанима, подсећа се у анализи.

Агенција наводи да је пирамидална шема у ствари била начин долажења до капитала за разне организоване криминалне групе засноване на клановима „које у великој мери контролишу земљу“.

„Стратфор“ истиче да у региону још постоје нерешена питања везана за албанску заједницу у Македонији и за спор Косова са Београдом због независности.

- Бериша је лично профитирао од албанско-српског конфликта на Косову 1999. тиме што је увеличавао његов значај и скретао пажњу народа од своје неуспеле економске политике - наводи „Стратфор“ и додаје да је то омогућило Бериши и његовој странци да се врати на власт 2005. године, што је био значајан подухват с обзиром на то да је његова претходна влада одобрила пропалу банкарску пирамидалну шему.

ТЕНЗИЈЕ НЕ ПАДАЈУ

УПРКОС међународним апелима да се смире страсти, у Албанији су тензије високе, а власт Саљија Берише појачала је реторику против опозиције, која је организовала протесте у петак. До недељеје ухапшено 113 људи.

- Они који стоје иза пуча и бандити добиће заслужену казну - поручио је Бериша, преноси албанска агенција АТА. - Нико на целом свету не може да преотме демократске институције Албаније, земље-чланице НАТО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

murat crni

24.01.2011. 12:52

@Nikola - Nikola to je srbija probala i dobila svoje,a sta bi ti opet gledao to,nemoj to nije dobro za vas jer se secas da su penzioneri pjevali na mostovima po srbiji,

Svadza

24.01.2011. 02:45

Srbijo i Makedonijo doslo je vreme da se otreznite,bilo je 97 isto pobuna u albaniji pa je doslo rat u kosovo pa onda u makedoniji ali za razlika od tada sad Srbi i Makedonci nemaju tako dobre kontakte kao pre.Makedonija je priznala Kosovo(po diktat Americi i Evropi koji je imao za cilj da se oslabi tradicionalno prijateljstvo dve zemlje)A Srbi poceli da neveruju makedonci i smatrali predavnici i po internetu vredzaju makedonci.Sad albanci pripremaju se za finalni udar.Mi se svadzamo.Zalosno

bl

24.01.2011. 15:39

@Svadza - Ma da vi ste po diktatu prizanli Kosmet, sta je sad kad ste i vi dosli na red sad smo braca, eee pa nezavisni ste, i sami se brinite o sebi, a Srbi ce se baviti svojim poslovima. Braca, hahahaaha, nevjerovatno kolike ste prelivode.

Radovan

24.01.2011. 04:30

"Niko na celom svetu ne može da preotme demokratske institucije Albanije, zemlje-članice NATO."Kada ste VI clanovi vise mi podataka i ne treba da donesem licni stav

Time Traveler U.S.A

24.01.2011. 04:34

Sada Srbija treba da uleti u Albaniju i "Donese Mir"Kao Ameri u Iraku da pre toga izbombarduju"Vladine snage"da uzmu"NARODNU STRANU DAIH SRBI OSLOBODE!Ovo je sansa za Srbiju ali daje general Mladic biobi za 12 sati u Tirani.

dragi

24.01.2011. 06:06

Svet je stao na srpsku stranu. Izvestaj Dika Martija je pocetak kraj asiptarkog kosova a u isto vreme sinhornizovano se radi da se destabilizuje Aalbanija. Nije slucajno da se sve desava u isto vreme. To je plan mocnika koji je sada na srpskoj strani. Brav o za onoga ko radi za srpske interese.

murat crni

24.01.2011. 12:44

@dragi - Tacno TIME;;ali si zaboravio nesto da kazes!!!da narod doceka srbsku vojsku sa cvijecem u ruci i crvenim tepihom!!!!!! Ali ti ne zaboravi da pitas one srbske vojnike sto su pobegli od UCK,na KOSOVO kako su prosli!!!!poz

JOVANA

24.01.2011. 09:02

Ma trebalo ih je i pre pustiti da se sami izmedju sebe istrebe,ali mi nismo imali strpljenja.Ovo je tek pocetak muka Zapada jer nije hteo ili nije umeo da shvati sta smo im mi pokusali da objasnimo.Albanci su prost nepismen i u svakom pogledu neradan narod.Njihovo jedino pravo zanimanje je sverc narkotika i ljudi,to smo mi na ovim prostorima odavno spoznali ali ne i Zapad.Tek ce da im se desi Kosovo.Mozda onda shvate da je Kosovo Srbija a da je Albanija kloaka morala i ljudskosti.

ljubo drhtci

24.01.2011. 15:38

@JOVANA - slazem se potpuno sa tobom jovana nama je trebalo strplenja ali kad ga nemamo to smo i zasluzili,mi volimo da pricamo o drugima kako su losi a ne gledamo svoje probleme,i mi smo pravili demonstracije za rusenje vlade ne jedno na desetina demonstracije i eto nista nismo dobili sem motke u ledja,kosovo jeste srbija isto kolko je italija srpska pogledaj bre realnost.........

bl

24.01.2011. 16:09

Mozda je ovo uvod za sukob u Grckoj izmedju siptara i brace Grka. Albance treba izgleda svesti na pravu mjeru.

Vladimir

29.01.2011. 13:13

@bl - Moguce, grci su slabi sada, ali mislim da je makedonija u pitanju ovaj put.