МОСКВА
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

КРАЈ руско-америчке шпијунске афере могао би да се заврши сменом директора Спољне обавештајне службе Руске Федерације Михаила Јефимовича Фрадкова (60) - тврди најтиражнији руски недељник “Аргументи и факти”. Главно је питање ко је издао 10 прикривених обавештајаца у САД.

У “љесу” (шуми) како у сленгу обавештајци зову централу Руске спољне обавештајне службе у парку на југу Москве ускоро ће доћи до промена. Питање је, међутим, да ли ће доћи до смене на врху. Јер, руски шпијуни послати су пре десетак и више година кад некадашњи руски премијер Фрадков уопште није радио у служби, на чије чело је дошао 2007. године. Судећи по досадашњем стилу рада Владимира Путина и Дмитрија Медведева може се, стога, као вероватније очекивати да дају Фрадкову “метлу у руке” и траже да модернизује службу која ради на анахрон начин.

Генадиј Гудков заменик председника Комитета за безбедност Думе (парламента ) каже да је случај са шпијунима “спектакл театра апсурда”.

- Несхватљиво је да се мењају осумњичени за шпијунажу за четири доказана шпијуна који су признали своју сарадњу са САД. Наша обавештајна служба не зна више да ради. Сада нам је јасно да код нас лоше ради не само судски систем, полиција, него и легендарна обавештајна служба која је имала велики имидж у свету - каже Гудков.

Политиколог близак Кремљу Глеб Павловски, председник Фонда ефективне политике са огорчењем истиче:

- Замењени су прави шпијуни за групу кловнова. Да им се судило у САД били би ослобођени.

Многи се јавно питају зашто Руси нису тражили Олдриджа Емса, сарадника ЦИА ухапшеног у фебруару 1994, или двоструког агента Роберта Хансена, ухапшеног у фебруару 2001. године. Обојица су осуђени на доживотну робију у САД због сарадње са Русима.

Овако испада да су Руси замењени за - Русе.

Американци тврде да су предложили да се замена обави у Бечу и да су баш они одабрали четири шпијуна који су били донедавно у руским затворима. Игор Сутјагин сарадник Института за проучавање Америке и Канаде, који је за консултантску фирму “Алтернатив Фјучерс” правио анализе које је наручила британска обавештајна служба, као и бивши пуковник ГРУ, руске војне обавештајне службе, Сергеј Скрипаљ већ су остали у Великој Британији јер су били повезани са њиховим агентима. Скрипаља је средином деведесетих заврбовала британска обавештајна служба.


ПРАВАЦ - АМЕРИКА

Александар Запорошки ће живети у предграђу Балтимора у САД где је за шпијунски хонорар купио за пола милиона долара кућу на три спрата. У САД ће живети и Генадиј Васиљенко.