Знала да је Момчило убијен, а није пријавила: Годину и по затвора за ћутање о злочину, сестра жртве плакала у судници

Ј. ЋОСИН

петак, 10. 07. 2020. у 07:39

Знала да је Момчило убијен, а није пријавила: Годину и по затвора за ћутање о злочину, сестра жртве плакала у судници

Момчило Симоновић и Лидија Стејковић Фото: Приватна архива

Није било доказа да је Лидија Стејковић (48) из Сврљигаучествовала у ликвидацији Момчила Симоновића
ЛИДИЈА Стејковић (48) из Сврљига, осуђена је у Вишем суду у Нишу првостепеном пресудом на годину и по дана затвора јер је знала да је њен пријатељ Момчило Симоновић убијен у ноћи између 7. и 8. новембра 2016. у селу Галибанац, а није пријавила да се злочин догодио. Ово је друга по реду пресуда, пошто је претходну, којом је такође осуђена на 18 месеци затвора, укинуо Апелациони суд уз захтев за ново суђење.

Иако је била оптужена да је помогла непознатим разбојницима да убију и опљачкају Симоновића, током суђења нису доказане те оптужбе, па је Стејковићева ослобођена кривичне одговорности за то дело.

Нова пресуда изазвала је огорчење код Топлице Костић, сестре жртве, а и одбрана Стејковићеве је најавила жалбу на пресуду.

УБИЦЕ НИСУ НАЂЕНЕ ИАКО се судило Стејковићевој, починиоци злочина нису пронађени. Извесно је, међутим, да је мотив убиства по свему судећи било користољубље. До данас није разјашњено да ли је Симоновић имао новац у кући и колико су убице однеле.

- Човек је убијен и опљачкан у својој кући. Па, где још има оваква казна за то? Где да се жалим? - плакала је и викала сестра убијеног Симоновића на сав глас у судници када је судија прочитала казну.

Она је одбијала да напусти зграду суда, али ју је обезбеђење, ипак, извело.

У образложењу пресуде, судија је рекла да је Стејковићева оглашена кривом јер је знала да је Симоновић убијен и опљачкан, а да то није пријавила. То доказује и крвна мрља настала на њеним панталонама, за коју је Лидија тврдила да је настала раније.

Окривљена није присуствовала изрицању пресуде, али је најавила да ће се преко својих адвоката жалити на изречену казну.

- Моји браниоци сматрају да ће и ова пресуда, идентична претходној, пасти на Апелационом суду. Провела сам у притвору 13 месеци и још три месеца са наногвицом, а ово је казна практично од 18 месеци и тужићу за то - рекла је Стејковићева.

У изречену казну, Стејковићевој ће бити урачунато време проведено у притвору. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације