ПОСТУПАК ЗА ПРАЊЕ ПАРА: Тужилац тражи максималну казну за Шарића

Ј. Д. Љ.

четвртак, 09. 07. 2020. у 16:20

ПОСТУПАК ЗА ПРАЊЕ ПАРА: Тужилац тражи максималну казну за Шарића

Foto P. Milošević

Он је до детаља затим образложио све тачке оптужнице, појединачно за сваког од 18 оптужених и затражио од суда да им свима изрекне максималне казне за кривична дела за која се терете.

ЗАМЕНИК тужиоца за организовани криминал Саша Иванић у четвртак је у Специјалном суду у Београду тражио да Дарко Шарић и још 17 оптужених буду осуђени на максималне затворске казне због прања пара и удруживања ради чињења кривичног дела, за које се терете.

То значи да би оптужени, како закон прописује, за прање пара могли да добију максималних 12, а за удруживање пет година затвора. Уколико суд донесе осуђујућу пресуду, она ће бити јединствена, односно може им бити изречено максимално 12 година робије.

У својој завршној речи, која је трајала дуже од три и по сата, Иванић је испричао да је оптужница против Шарића и осталих у потпуности доказана, како материјалним тако и другим доказима. Пре свега пресретнутим телефонским разговорима. Тужилац тврди да су Шарић и остали од трговине дрогом опрали више од 20 милиона евра, купујући фирме, земљиште и некретнине у Србији.

АДВОКАТУ ПОВИШЕНА ТЕМПЕРАТУРА АДВОКАТ Маја Атанацковић, која брани оптуженог Маринка Вучетића, није могла да уђе у суд и прати претрес јер јој је у три наврата измерена температура изнад 37 дозвољених степени. Дан раније исто се догодило и са оптуженим Андријом Крловићем, због чега је поступак против њега раздвојен.

- Тражим максималне казне за дела која су почињена. Отежавајућа околност по оптужене је да су са умишљајем починили дела, а ради стицања личног богатства - рекао је Иванић. - Тужилаштво не налази ниједну олакшавајућу околност по њих и сматрамо да треба да им се одуземе сва имовина стечена новцем од извршених кривичних дела.

После паузе, изношење завршних речи започели су адвокати оптужених. Тако је адвокат Бранислав Поповац, који брани Шарића и Небојшу Јестровића, прозвао тужиоца на дугој завршној речи, тврдећи да се овај бавио само анализом пресретнутих разговора оптужених и сведока, што је, како каже, очигледан покушај Тужилаштва да на основу таквих ствари сачини чињеничну конструкцију, којом је покушао да докаже постојање прљавог новца.

- Доста је времена потрошио да докаже прање новца, у чему није успео, као ни у томе да овде има имовинске користи - истакао је Поповац. - Заменик тужилаштва је погрешно све интерпретирао, све је истргнуто из контекста, па чак и налаз комисије вештака који су доказали да су токови новца били легални. На крају подсећам да се Дарку Шарићу и његовом рођеном брату Душку због прање новца такође судило и у Црној Гори, где је изречена ослобађајућа пресуда.

И адвокат Дејан Лазаревић, који такође брани Шарића, али и још неколико оптужених, готово истог мишљења је као његов колега:

- Нема доказа да су оптужени извршили дела која им се стављају на терет. Нити има било каквог прања новца, што је доказало економско вештачење, нити богаћења. То би било као да нека особа умре природном смрћу, а Тужилаштво онда тврди да је смрт била насилна и да је у питању убиство.

Суђење се наставља у петак изношењем речи осталих адвоката, након чега ће то бити омогућено свим оптуженима.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Sanja

09.07.2020. 18:07

Doživotnu robiju! Za svu onu decu koja su izgubila živote od droge koju je on nabavljao.

..овај лик је мени позитивнији од пола политичара®

09.07.2020. 18:12

.. осим Чеде ..он је скроз позитиван!