Потврђена оптужница за пљачку музичара Лајка Феликса: Крадљивце виолине чека суђење

Љ. П.

четвртак, 02. 07. 2020. у 08:18

Потврђена оптужница за пљачку музичара Лајка Феликса: Крадљивце виолине чека суђење

Фото: М. Цветковић

Инструмент пронађен неоштећен у Новим Бановцима
АПЕЛАЦИОНИ суд у Новом Саду потврдио је оптужницу Основног јавног тужилаштва у Бучеју подигнуту против Петра Јовишића (48) из Старе Пазове и Ненада Симетића (51) из Темерина, који се терете за крађу скупоцене виолине музичком уметнику Лајку феликсу.

Виолина марке Domenico Montano украдена 1. новембра 2019. године у Бачком Петровом Селу, пронађена је неоштећена месец и по дана касније у Новим Бановцима, а оперативци новосадске криминалистичке полиције заједно са колегама из Сремске Митровице, ухапсили су Симетића и Јовишића, док је његов брат Ненад Јовишић, такође из Старе Пазове, "пао" 31. децембра.

Скупоцени инструмент из 1800. године музичару кога често називају генијем и "војвођанским Паганинијем", украден је 1. новембра око поднева из аутобила "доџ" суботичких регистрација паркираног у Улици Арпада Балажа.

- Тог дана сам са супругом дошао у Бачко Петрово Село да посетимо гробље на празник Сви свети - испричао је после крађе Феликс за "Новости". - Виолину, иначе, свуда носим са собом, али нисам хтео да је уносим на гробље, па сам је оставио у коферу на задњем седишту у колима. Када сам се вратио, инструмента није било.

Музичар је виолину изнајмио од једног колекционара из Беча, како би на њој свирао, а реч је како је тада рекао, о врло реткој виолини и на целом свету има само 15 таквих. Осим што је из 1800. године, њена особеност се огледа и у томе што је направљена у италијанској Кремони и врло је квалитетна.

Иако се првобитно говорило да је вредност скупоцене виолине око пола милиона евра, вештачењем је, како сазнајемо, процењено да она кошта око 250.000 евра.


ЈОВИШИЋ ПРИЗНАО КРИВИЦУ

НЕНАД Јовишић је са Тужилаштвом склопио споразум о признавању кривице, па му је изречена казна од шест месеци кућног затвора. Он се терети за прикривање.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације