Момчилу су поломили лобању, а када је умро обавили су му око врата пешкир и кошуљу: Окoнчан поступак против Лидије оптужене за помагање у свирепом убиству

Ј. ЋОСИН

уторак, 30. 06. 2020. у 08:41

Момчилу су поломили лобању, а када је умро обавили су му око врата пешкир и кошуљу: Окoнчан поступак против Лидије оптужене за помагање у свирепом убиству

Фото: Ј.Ћосин

Траже 15 година за помагање у убиству
ВИШЕ јавно тужилаштво у Нишу затражило је у понедељак да надлежни суд изрекне пресуду од најмање 15 година затвора Лидији Стејковић (49), из Сврљига, оптуженој за помагање у свирепом убиству Момчила Симоновића (59), из села Галибабинац. С друге стране, одбрана је тражила ослобађајућу пресуду, а суд ће своју одлуку саопштити 8. јула.

Симоновић је пронађен мртав у својој кући 8. новембра 2016. с повезом преко уста и везаних руку. Разбојници, који до данас нису пронађени, несметано су ушли у кућу и извршили преметачину. Затим су, како се у оптужници наводи, оштећеног тукли рукама и ногама, давили га ослањајући се на његов грудни кош, а када је изгубио свест, везали су му руке канапом, пертлама и каблом, а затим му их привезали за ногу.

Несрећном човеку су поломили лобању, услед чега је дошло до крварења на мозгу, а затим је задобио прелом штитне хрскавице, напрслину кичменог стуба, обострани прелом ребара и вишеструки прелом носних костију. Након што је преминуо, обавили су му око врата пешкир и кошуљу, а Лидија је оптужена да је тада Момчила шутнула у главу. Том приликом, како се тврди, остали су трагови Момчилове крви на њеној ногавици, што је и био главни доказ да се нађе на оптуженичкој клупи.

Током суђења, Лидија је признала да је знала да Момчило има 17.000 евра у банци, али и одређену своту новца коју је чувао код куће, у витрини, као и да јој је помагао када јој је новац био потребан. Међутим, након изношења низа чињеница вештака судске медицине, Стејковићева је рекла да су мрље од крви на њену гардеробу доспеле дан раније, када је са својим братом возила Момчила код лекара.

- Најпре је изјавила да ју је Симоновић позвао јер му није било добро и да га је већ затекла крвавог, пошто му је из носа текла крв. Тада га је убацила на задње седиште и са братом одвезла у Хитну помоћ - рекао је заменик тужиоца у својој завршној речи. - Затим је, након исказа вештака, променила причу, наводећи да су, на путу ка лекару, зауставили возило код места Попова чесма, јер Момчилу није било добро. Казала је да је пљувао крв и да су трагови на панталонама настали тада. Лидијине наводе не потврђује ни докторка Данијела Марковић, која је те вечери дежурала у Хитној помоћи, а која није приметила никакве трагове крви када је те вечери прегледала Момчила. Такође, и вештачењем је утврђено да крварења из телесних шупљина покојног није било.

Одбрана сматра да Тужилаштво, осим крваве мрље, нема других доказа да гони Лидију. Адвокат истиче да би суд морао да ослободи његову брањеницу, али да то не очекује, јер је она више од годину дана у притвору и јер би у том случају финансијске последице по буџет суда биле озбиљне.

- Због тога је неопходно осудити Лидију по сваку цену, због чега благовремено најављујемо жалбу - рекао је Лидијин адвокат Братислав Савић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације