Пресуда Дарку Тасићу (43) пред Основним судом у Призрену: 22 године за наводни ратни злочин

Novosti online / Д. Зечевић

понедељак, 22. 06. 2020. у 18:03

Пресуда Дарку Тасићу (43) пред Основним судом у Призрену: 22 године за наводни ратни злочин

Дарко Тасић

Основни суд у Призрену, одељење за тешка кривична дела, осудио је данас Дарка Тасића (43) из Мале Круше код Призрена на 22 године затвора због наводног ратног злочина

Основни суд у Призрену, одељење за тешка кривична дела, осудио је данас Дарка Тасића (43) из Мале Круше код Призрена на 22 године затвора због наводног ратног злочина.

Према речима адвоката Љубомира Пантовића, Тасић се терети да је са непознатим особама учествовао у пљачки и паљењу албанских кућа као и да је наводно камион са лешевима Албанаца убијеним између 15. и 26. марта 1999. године у Малој Криши покушао да потопи у Бели Дрим. Он је оценио да је поменута пресуда невиђена у судској пракси.

- Ова пресуда је скандалозна, јер ни један једини доказ о Тасићевој кривици не постоји.Једноставно тужилаштво и судско веће које су чинили искључиво Албанци подлегло је пристиску јавности - истиче адвокат Пантовић, напомињући да су испред згараде суда у Призрену и протекле недеље током одржавања завршне речи али и данас протестовли Албанци.

Чак су данас приликом довожења Тасића у судницу покушали да нападну возило, због чега су се сукобили са полицијом. И док појашњава да се Тасић не сумњичи за убиство Алабанаца, већ за наводну пљачку и покушај потапања камиона са лешевима и то у реци у којој како каже, не може да се потопе ни колица, адвокат Пантовић наглашава да је поменута казна нереална јер се по свим кривнчним законима осим у Хашком трибуналу, може максимално изрећи 15 година затвора.

И док понавља да је осуђен под утицајем притиска локалних Албанаца, Пантовић подсећа да се у првобитној оптужници Тасић није ни спомињао већ да му је наметнута оптужница од када је 22. новембра 2017. ухапшен на прелазу Брњак.

Током процеса Тасић се бранио ћутањем а у питању је последња оптужница коју је подигао Еулекс за ратни злочин и први предмет на коме су радиле локалне косовске судије и тужиоци.

Реагујући на пресуду, Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је забринута због озбиљних процесних недостатака у поступку, да је Тасић првостепено осуђен због ратног злочина, иако су сведочења против њега била противречна, а затворска казна од 22 године већа је од законског максимума предвиђеног приштинским законодавством као и да начин на који је Тасићу суђено и пресуђено доводи у оправдану сумњу објективност суда-истиче Канцеларија за КиМ

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ

Пресуда Тасићу је очигледно рефлекс дневнополитичких дешавања на Косову и Метохији, а приштинско правосуђе није се, по нашем уверењу, показало довољно непристрасним и компетентним да суди и пресуђује по Еулексовој оптужници оцењује се у саопштењу Канцеларије за КиМ и наводи да ће се овим поводом обратити и надлежним међународним организацијама али и да ће наставити да пружа подршку и правну помоћ породици Дарка Тасића, као што су и до сада чинили ангажујући двојицу угледних адвоката одбране.



Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Milan

22.06.2020. 20:21

Malo je to za zlodela koje je počinio . Zločin je isti mako da je to učinio, i prestanite pominjati "navodni zločin" kad je on počinjen.

Ja

22.06.2020. 21:14

Kadija te tuzi kadija ti sudi... Tasić se tereti da je sa nepoznatim osobama učestvovao...