Покренута истрага против Петра Јовановића за убиство на Бежанијској коси: Пецу Питбула саслушавају у Кијеву?

З. УСКОКОВИЋ - С. Ј. МАТИЋ

субота, 13. 06. 2020. у 08:01

Покренута истрага против Петра Јовановића за убиство на Бежанијској коси: Пецу Питбула саслушавају у Кијеву?

Петар Јовановић

Инспектори би могли да испитају осумњиченог у Украјини, где је ухапшен
ВИШЕ јавно тужилаштво у Београду донело је решење о покретању истраге против Нишлије Петра Јовановића (46), званог Пеца Питбул, осумњиченог да је 17. јануара ове године у Београду убио Марка Вуковића (40). У току је прикупљање додатних доказа и резултата вештачења, као и испитивање сведока. У наредном периоду очекује се и да сам Јовановић буде саслушан, чим се створе услови за то, с обзиром на то да је у притвору у Украјини због рањавања Радоја Звицера.

Против Јовановића, осумњиченог за тешко убиство, кривичну пријаву је поднео МУП Србије пре десетак дана. За њим је, недуго после злочина почињеног на Бежанијској коси и смакнућа Вуковића пред децом, расписана полицијска потрага. Лоциран је тек када је обелодањено да се у Украјини терети за тешко рањавање наводно, једног од вођа "кавачког клана".

- Следи поступак и предузимање доказних радњи неопходних за доказивање кривичног дела и кривичне одговорности учиниоца, а начин на који ће бити обављено саслушање осумњиченог зависи од више различитих околности, имајући у виду да се лице налази у притвору у другој држави - речено је "Новостима" у београдском ВЈТ.

ПОЧЕО КАО РАЗБОЈНИК ПЕТАР Јовановић криминалну каријеру започео је у родном Нишу и то као разбојник. Осуђен је био на осам година због пљачке Војвођанске банке у свом родном граду. Из затвора је изашао марта 2018. Јовановић, према пресуди суда у Нишу је са четворицом саучесника 5. марта 2010. године упао у експозитуру Војвођанске банке, одакле су однели чак 48.203.570 динара. У банку су ушли маскирани у жене. Носили су плаве перике, и цвеће у рукама, па радници обезбеђења нису ништа посумњали док није било касно. Током пљачке пуцали су на припаднике обезбеђења, али срећом није било жртава. Са пленом су отишли на периферију Ниша, где су запалили ауто. Ипак, остали су трагови и разбојници су идентификовани на основу ДНК.

Према незваничним сазнањима, наредних месеци Јовановића би могли, по налогу тужилаштва, да саслушају припадници српске полиције на основу захтева за међународном правном помоћи коју би надлежни суд упутио Министарству правде Украјине. У Кијеву се против Јовановића, такође, води кривични поступак за тешко кривично дело.

Јовановића су, иначе, безбедносне службе Србије и Црне Горе, означиле као особу за коју постоји основана сумња да убија за новац. Наводи се да га често ангажују црногорски криминалци, блиски "шкаљарском клану" и да му плаћају за ликвидације, не само у ове две земље, већ и шире.

- Постоје индиције да је Јовановићу позив за Украјину стигао од људи Алана Кожара и Јована Ђуровића, који слове за вође једног барског криминалног клана, блиског "шкаљарцима" - наводи саговорник "Новости" из безбедносних служби. - Он је са собом повео другог Нишлију, такође пуцача Милана Бранковића.

Са овом двојицом у Украјини су ухапшени и Јовановићеви саучесници црногорски држављани Стефан Ђукић (раније се презивао Мандић ) и Емил Тузовић.

- Прошле године у центру Амстердама убијен је Јовановићев суграђанин Нишлија Горан Савић и то штитећи Јована Ђуровића, који је тада рањен - описује замршене криминалне односе наш саговорник. - Неке информације говоре да су њих двојица била блиска. Јовановић је доста времена проводио по Европи, посебно у Холандији и Шпанији, Немачкој... Тамо је било и ликвидација. Истражује се све то, посебно његова умешаност.

Наш саговорник истиче да је Јовановић био умешан и у кријумчарење кокаина из Јужне Америке у Западну Европу, за рачун криминалних група, које сарађују са "шкаљарцима". Српски истражитељи имаће за њега бројна питања, а остаје да се види да ли ће се вратити са одговорима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације