Дечак из Србије Габријел Ђорђевић (14) доживео је праву драму у париском предграђу Бонди јавља портал бондyблог.фр.

Наиме, њега је у ноћи између 25. и 26. маја Бригада за борбу против криминала (БАЦ Бобигнy) привела га у полицијску станицу. Породица га је пронашла у болници са повредама главе и лица, а доктори се и даље боре да му спасу око. Како преноси интернет страница "Срби у Паризу", избијена су му три зуба.

Габријелова породица је још у шоку због свега што се догодило. Кобне вечери се Габријел није вратио кући, а његова мајка је мислила да је са својим старијим братом који је изашао на вечеру. Око 23 сата старији брат се вратио кући и приметио је да нема Габријела, са којим дели собу. Почео је да га тражи свугде по граду.

- Обично увек излази са мном, не волим да га пуштам да изађе сам - каже Габријелов брат Шериф Јовановић.

Они кажу да је током ноћи, полицијска станица у месту Бонди позвала породицу и речено им је да је Габријел у притвору, и то због крађе скутера, у којој је наводно учествовао са још једним младићем.

Његова мајка каже да је питала за његово здравље и да јој је речено да је све у реду. Она је навела да је позвала полицијску станицу у осам сати ујутру, а затим у девет. Сваки пут јој је речено да ће је син назвати. Нешто касније стигао је позив породици из Хитне помоћи болнице Жан Вердије у Бондију како би јој рекли да је њен син превезен из полицијске станице у болницу.

Све то, она је већ детаљно описала неколико сати раније у канцеларијама ИГПН-а приликом подношења тужбе против полиције. Медицински извештај указује на то да је Габријел задобио повреде лица и лобање праћене повраћањем, три поломљена зуба и „прелом леве максиларне кости“. Лекар је одредио 14 дана ИТТ (укупна неспособност за рад) који се касније узимају у обзир у судском процесу. У лекарском уверењу издатом 28. маја на захтев полиције, а у вези са истрагом, наводи се да је добио 30 дана ИТТ-а.

КАКО ЈЕ ДОШЛО ДО ПОВРЕДА?

Габријел је у болници рекао да су га 26. маја око један сат ујутру зауставили полицајци, док је био са пријатељем који је покушавао да украде скутер. Двојица младића су се дали у бекство у два супротна смера пошто су видели да полиција долази. Полицајци су Габријеловог пријатеља срушили на земљу, а затим су му ставили лисице на руке и одвели. Габријел каже да су га полицајци ударили неколико пута у лице.

Како каже, приликом хапшења били су присутни три мушкарца и жена.

- Оборили су ме на земљу, ставили једно колено на главу, друго на рамена и ставили ми лисице. Плавокоса жена ми је држала зглобове и стопала док ме је брадати полицајац шутирао чизмама у главу - испричао је Габријел.

Дечак из Србије је затим одведен у полицијску станицу Бонди. Како наводи француски портал, никада се раније није сукобио нити је имао везе са полицијом. Ово је први пут да је ухапшен. Према досадашњим информацијама, не постоји ниједан снимак хапшења које је обављено без сведока, тако да једини који могу да кажу шта се заиста десило су Габријел и полицајци који су учествовали у хапшењу.

ПОРОДИЦА ТРАЖИ ПРАВДУ

- Радије бих да су га ухватили и стрпали у затвор, а не да га тако масакрирају - каже Габријелова мајка.

Габријел је и даље у шоку.

- Не једе ништа, све што прогута поврати. Ако бих га ухватио и урадио му оно што је учинио мом малом брату, колико година затвора бих добио? Оно што желимо је да полиција плати за своје поступке и да нам шаљу полицајце који знају како да реагују - каже његов брат.

Адвокат породице Томас Мајер до сада није имао увид у случај, али је рекао да "нико нема ништа против чињенице да полиција хапси људе, то је природно".

- Оно што ми се чини мање природним је разлика између заустављања и разбијања главе дечака старости 14 година. Али често имамо људе који излазе из притвора тако - казао је Мајер.

Адвокат, који такође брани полицајце, каже да разуме све тачке гледишта и примећује веома напету ситуацију у овом тренутку између полиције и становништва.

- Полиција је на ивици својих могућности, а понекад између полиције и младих грађана човек има утисак да су у ствари банде једна против друге, али не могу да разумем зашто је 14-годишње дете ухапшено и глава му разбијена - истакао је адвокат.

Оваква ситуација све више плаши Силвију Стевановић, пријатељицу породице повређеног дечака.

- Његов хендикеп је невидљив. Замислите, сутра када изађе напоље, њему треба времена да реагује на оно што му полиција каже. Не желим више да останем у департману 93, то је неподношљиво. Питамо се какве ће последице Габријел имати од свега овога, док онај ко га је ударао може мирно да једе са својом женом и децом - каже Силвија.

"ОНО ШТО ЖЕЛИМО ЈЕ ПРАВДА"

Породици Ђорђевић је много ствари неразумно у овом инциденту. Габријелов старији брат је познат полицији, али истиче да не може да објасни шта се догодило.

- Правио сам и ја глупости, али никад ме нико није тако ухватио и претукао - рекао је Шериф.

- Да ли то значи да поступају овако само са малишанима? Знате, ми смо Срби и нисмо желели превише да причамо о томе око нас, не желимо да због овога крену нереди, али желимо да покажемо да оно што желимо је да добијемо правду - додао је он.

Габријелова мајка не разуме како су полицајци у полицијској станици могли то да ураде њеном сину знајући да нису урадили ништа раније, када јој је наводно прећено у њеној кући.

Адвокат је то потврдио.

- Назвао сам полицијску станицу Бонди и рекли су ми имају другог посла иако су тада неки људи ушли у породичну кућу. На крају су ипак дошли, али нису ништа учинили. То је оно што је још тада прекинуло врло крхку везу поверења која је постојала између ње (мајке) и полиције - објаснио је адвокат.

Новинари француског портала контактирали су полицијску станицу у Бондију у вези са хапшењем Габријела, али нису добили никакве информације. Неимоновани извор из полиције потврдио је да се те ноћи у Бондију догодило хапшење у вези са крађом скутера. Породица је затражила извештај о интервенцији. Градоначелница Бондија Силвин Томасин контактирала је породицу у четвртак увече, али није одговорила на питања новинарке портала "Бондyблог".

Габријел је и даље болници. Његово стање захтева лечење на одељењу максилофацијалне хирургије, а требало би да буде пребачен у чувену дечју болницу Некер у Паризу.

У међувремену, у понедељак је одржан миран протест испред општине Бонди где се окупило педесетак људи који су тражили да се до краја испита овај случај и казне одговорни. Један од учесника протеста био је и чувени бивши фрнацуски фудбалски интернационалац Викаш Дорасо.


(телеграф.рс)