Обрт у истрази четвороструког убиства код Јабуковца: Додатна вештачења показала - Казимировићи масакрирани 9, а не 7. августа?

С.М.Ј.-В.Ђ.

понедељак, 01. 06. 2020. у 08:57

Обрт у истрази четвороструког убиства код Јабуковца: Додатна вештачења показала - Казимировићи масакрирани 9, а не 7. августа?

Злочин се догодио у засеоку Ваља Вратне, код неготинског Јабуковца

Опушци, пронађени пола године касније, ипак доказни материјал
МАСАКР у засеоку Ваља Вратне, код неготинског Јабуковца, када су хицима из ватреног оружја убијени Раја Казимировић (72), његова мајка Драгица (93), сестра Љубинка Оприкић (76) и сестричина Драгана Јозељић (53), није се десио 7. августа прошле године. Прави масакр догодио се у периоду између тог дана и 9. августа, када су лешеви и пронађени - показала су додатна вештачења, која су обавили обдуценти МУП - сазнају "Новости".

Као првооптужени је означен Давор Пернић (36), из Јабуковца, док су опушци, пронађени готово пола године од убиства недалеко од места злочина, за које је установљено да припадају Маји Бађикић (25), такви да се могу сматрати - доказним материјалом - без обзира на то што су касно откривени. Због тога ће, у наредном периоду, бити поново подигнута оптужница за тешко убиство против њих двоје.

ОДНОС УЗ ПРИСИЛУ? БАЂИКИЋЕВА тврди "да је уз претњу два пута имала однос са Давором, након чега је измислила да има рак материце како би престао да је прогања". Давор, међутим, тврди да су, уз обострани пристанак, однос имали више пута. Такође, он је казао и да су, пре злочина, попили по лименку енергетског пића и узели по целу таблету екстазија.

Ово је, како сазнају "Новости", након новог вештачења, установљено јер је Виши суд у Неготину тражио, после подизања прве оптужнице против Пернића и Бађикићеве за тешко убиство, од Вишег јавног тужилаштва у том граду допуну истраге с циљем да се установи тачан датум када је масакр почињен. Поред тога, захтевано је и да се утврди старост опушака у околини места злочина, на којима су пронађени ДНК трагови Бађикићеве, као и то да ли су временски услови имали утицаја на њих.

- По допунском вештачењу, установљено је да се злочин могао одиграти између 7. и 9. августа прошле године - наводе у истрази за наш лист. - У почетку се као датум злочина стриктно помињао 7. август, али сада ово вештачење баца потпуно нову слику на масакр код Јабуковца.Наш саговорник наводи да Бађикићева има алиби за 7. и 8. август, али је већ наредни дан "смешта у Јабуковац", што ће, каже, "имати прилику да објасни током суђења".

- Што се тиче опушака, без обзира на то када су пронађени и временске прилике, установљено је, недвосмислено, да је на њима ДНК профил који припада Маји Бађикић - наставља наш саговорник. - Уз то, она је тврдила да никада није била близу салаша Казимировића. Поред тога, чињеница је и да се ДНК најдуже задржава на предметима који потиче од телесних течности и излучевина.

Маја Бађикић


Иако је спроведена детаљна провера терена, опушци су нађени 30. децембра прошле, односно 21. јануара ове године, на ливади у близини салаша на месту које је Давор показао полицији. Маја Бађикић, показујући недавно "Новостима" фотографије места на којима су пронађени остаци од цигарета, запитала се "како је опушак доспео тамо и како је могуће да буде пронађен на тој великој ливади и то на врху траве која је вероватно током лета и била бујнија".


Тренутак Пернићевог привођења

Више тужилаштво у Неготину је подигло оптужницу средином фебруара. Пернићу се њоме на терет стављају тешка убиства и недозвољено држање оружја, а Маји саучесништво у злочину. Запрећена казна за ово дело је до 40 година затвора.