ЧЕТВОРИЦИ криминалаца који су дошли из Црне Горе и Србије да ликвидирају Радоја Звицера (38) у Кијеву, поред полицајца Ростислава Чернобривог, помагао је и бивши народни посланик Јевгениј Дејдеј из партије Народни фронт (33). Украјински инспектори сумњају да има још њихових колега, који су умешани у злочин, јер су власти, како наводе медији, знале да се спрема убиство, али нису учиниле ништа да га спрече.

Јевгениј Сергејевич Дејдеј био је својевремено командир Ростиславу Чернобривом у батаљону специјалаца полиције "Кијев". Дејдеј је по чину потпуковник полиције. Ратовао је у Донбасу против проруског дела становништва. Од новембра 2014. до августа 2019. био је посланик украјинске Раде (парламента). Пре рата у Украјини 2012. био је осуђен на пет година за разбојништво.

Челник украјинске полиције изјавио је новинарима да су се бандити који су планирали да убију једног од наводних вођа "кавачког клана", унапред договорили са полицајцима да их сачекају на граници и да им касније помогну у набавци оружја и куповини аутомобила. Сада полиција проверава да ли је и Јевгениј Дејдеј срео плаћене убице на граници и заједно са колегом из пука "Кијев" Ростиславом Чернобривим допратио их до украјинске престонице.

Сумња се да су у тој прљавој игри били умешани још неки други полицајци, као и да је Чернобриви и Дејдеј помагали нападачима у лоцирању Которанина у Кијеву. Он је са породицом живео у елитном делу украјинске престонице.

Испливали су нови подаци напада, као и фотографије тешко рањеног Звицера. На њега је пуцано из два оружја, од којих је један чешки "шкорпион", а спасла га је, по свему судећи, супруга, која је наоружана истрчала из стана са оружјем у рукама. У овом тренутку се не зна да ли је и пуцала у правцу нападача.

Ипак, тамошњи медији извештавају да је она својим поступцима онемогућила нападаче да "овере" Которанина и тако му, практично, спасла живот. Видевши њу са оружјем, они су се вратили ка "смарту", којим су дошли до места где су чекали Звицера, а потом побегли.

- Украјински полицајци нису успели да пронађу цев и оквир оружја које је имала Звицерова - пренели су портали изјаву једног полицијског званичника.

Саучесници Јевгениј Дејдеј и Ростислав Чернобриви

Десетак сати после пуцања на Звицера, двојица нападача и њихови саучесници ухапшени су у околини Одесе приликом покушаја да пребегну у Молдавију. Лисице су стављене црногорским држављанима Стефану Ђукићу и Емилу Тузовићу, као и српским грађанима Петру Јовановићу и Милану Бранковићу.

Управо идентитет нападача могао би да укаже и на додатне мотиве покушаја ликвидације. Баранин Ђукић, иначе изузетно близак са Јованом Ђуровићем и Аленом Кожаром, оптужен је за убиство суграђанина Јована Клисића и рањавање Велизара Гардашевића. Ђуровићу и Кожару близак је и Тузовић из Подгорице.

Стефан Ђукић, Емил Тузовић

Са друге стране, и Нишлије Јовановић и Бранковић имају везе са Ђуровићем, тачније његовим блиским пријатељем, који је убијен у Амстердаму штитећи га. Горан Савић је изрешетан 23. октобра прошле године, у својој пицерије, када је устао и телом заклонио Ђуровића, који је тада рањен у стомак.

Према незваничним информацијама Јовановић, који је ухапшен у Украјини, био је близак са Савићем и наводно је често одлазио код њега у Холандију. Украјински полицајци сада размењују податке са неколико европских држава како би до краја расветлили пуцњаву која се догодила 26. маја када је рањен Звицер. Поставља се и питање да ли је Кијев освета за Амстердам.

Бранковић Милан и Јовановић  Петар

ФИРМА С ДЕВЕРОМ

Тамара Звицер на територији Украјине има легалан боравак. Према писању тамошњих медија, са девером Гораном и Мајом Звицер сувласник је компаније "Интерфудтехнолоџи ЛЛЦ", регистроване новембра 2018. године у Полтави, а која послује у области прехрамбених услуга и угоститељства.

ПОЗНАТИ ПОЛИЦИЈИ

Хапшење Нишлија Петра Јовановића и Милана Бранковића, није била изненађење јер су познати полицији због својих "сумњивих" послова.

У згради где живи Јовановић у петак нико није отварао врата. Један од комшија нам је испричао да је била полиција.

- Пре два дана су ушли у стан. Ту никог нисам виђао месецима - каже комшија.

Извор из полиције нам је потврдио да су претресали и Бранковићеву кућу у насељу Ратко Јовић, где му живи жена. Рекао нам је и да нису пронашли трагове везане за Украјину. (Д. А.)