Сваки дан без њега тежи је од претходног: Исповест Ненада Филића, оца Стефана (18) који је сурово ПРЕТУЧЕН НАСМРТ у Великој Плани

Ј. Илић

петак, 29. 05. 2020. у 11:22

Сваки дан без њега тежи је од претходног: Исповест Ненада Филића, оца Стефана (18) који је сурово ПРЕТУЧЕН НАСМРТ у Великој Плани

Отац, мајка и брат

Очекујемо да судски епилог трагедије буде такав да се ово никад не понови другој деци - каже отац дечака

НАШЕ дете ништа не може да врати нама у наручје. Али, због остале деце, наша трагедија мора да буде опомена систему и свакоме, да починоци сваког злочина, па и овог, морају да буду најстроже кажњени, да се не би понављали.

Ово у исповести за "Новости" наводи Ненад Филић, отац осамнаестогодишњег Стефана, који је 2. фебруара сурово претучен насмрт, реагујући на подизање оптужнице против окривљених за убиство његовог сина.

Вест да је Више јавно тужилаштво у Смедереву подигло је оптужницу против Николе Б. (20) и Митра П. (20) из Велике Плане, која их терети за тешко убиство, Стефанова породица примила је као прво зрно правде у неправди која их је оставила без сина.

- Наши животи су заувек промењени. И животи целе фамилије - његових тетака, стричева. Промењени су и животи родитеља двојице младића који су убили Стефана. И сваки дан је исти или тежи од претходног. Ипак, очекујемо да судски епилог трагедије буде такав да се ово никад не понови другој деци, другим родитељима - прича Ненад Филић.

Још мало па ће се навршити четири месеца откако је насилно прекинут један млади живот. Када су двојица младића, без повода, претукла Стефана, који је био у друштву свог шеснаестогодишњег брата Андрије. Преминуо је 30 сати касније, а вештачење је утврдило да је смрт уследила након жестоких удараца у главу и крварења на мозгу.

Андрија, пред чијим очима је Стефан претучен, од тог дана више није исти.

- Један дан се мало примирмо, утешимо, а већ следећи је ужасан. И тако укруг. Бол неће проћи, празнина постаје већа, туга неподношљивија. Нема речи којима могу да пренесем шта осећа цела фамилија - наставља неутешни отац.

Оно што га посебно боли, јесте што је објављивано да је Стефан страдао јер је покушао да заштити брата. Ипак, није било баш тако:

- Нисмо хтели да реагујемо, јер заиста нисмо имали снаге. Истина је, заправо, да је Стефан покушао да заштити другог младића, друга, кога је један од напасника ћушнуо без разлога. Обратио му се људски, чак га је и потапшао по рамену. То је било све. После тих речи је мучки изударан, до смрти.

Он наводи да је задовољан ефикасношћу истраге у Тужилаштву, у коме је и сам дао изјаву као оштећени. Каже да ће суђење, које предстоји, бити нови пакао за све, али да морају пронаћи снаге да кроз све прођу. Због Стефана и млађег сина, сведока трагедије...

За кривично дело тешко убиство законом је запрећена казна од најмање десет година затвора до доживотне.

Стефанов брат Андрија

- Тражићемо и очекујемо максималне казне, и надамо се да ће суд донети најисправнију одлуку - истиче Ненад Филић.

ТЕШКО УБИСТВО

ТУЖИЛАШТВО у Смедереву у оптужници тражи да суд након спроведеног главног претреса изрекне најстроже казне. Двојици окривљених на терет се ставља тешко убиство у саизвршилаштву почињено при безобзирном насилничком понашању. Виши суд у Смедереву сада треба најпре да оптужницу потврди, а затим да закаже главни претрес.